Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul rus de Externe, Serghei…

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: „R. Moldova încearcă, ca și Ucraina, să anuleze tot ce este rusesc”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că autoritățile din R. Moldova încearcă să „anuleze tot ce este rusesc”, așa cum fac și autoritățile ucrainene. Declarația a fost făcută joi, 23 iunie, în cadrul unui interviu pentru Compania națională de radio și televiziune de stat din Belarus, scrie TASS.

„Din păcate, acum în Moldova există încercări de a anula la fel (ca și în Ucraina n.r.) tot ce este rusesc. Președintele (Maia Sandu n. r.) a semnat o lege prin care sunt interzise știrile din Rusia în Moldova. Este trist”, spuse ministrul Lavrov.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat, pe 19 iunie, legea securității informaționale, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de știri și analize politice din Rusia. Legea prevede că interdicția se va aplica și după expirarea stării de urgență instituite în R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina.

Actul normativ prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.

Pe 24 februarie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina. 

Pe 25 aprilie curent, starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile, iar pe 23 iunie, a fost prelungită cu încă 45 de zile.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121.