Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul Afacerilor Externe din Israel,…

Ministrul Afacerilor Externe din Israel, în contextul vizitei din România: „Cerem Rusiei să înceteze focul și să soluționeze acest conflict la masa negocierilor”

Ministrul Afacerilor Externe din Israel, Yair Lapid se află astăzi într-o vizită oficială în România, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. În declarațiile de presă de după întâlnirea cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, Lapid a mulțumit statului român pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni și, totodată, a chemat Rusia să înceteze atacurile și să se așeze la masa negocierilor.

„Guvernul României a colaborat îndeaproape cu noi și a oferit sprijin pentru salvarea a numeroase vieți – copii evrei dintr-un orfelinat din Odessa, copii bolnavi de cancer care au fost duși în Israel pentru tratament, precum și mii de oameni care s-au salvat trecând granița prin punctul de trecere a frontierei de la Siret. (…)

La fel ca România, Israelul condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia. Este un act nejustificat și cerem Rusiei să înceteze focul și atacurile și să soluționeze acest conflict la masa negocierilor. Israelul va face tot ce-i stă în putință să sprijine ajungerea la o soluție pașnică. Ne coordonăm cât se poate de strâns cu aliatul nostru, Statele Unite, precum și cu partenerii noștri europeni, pentru a încerca să punem capăt cât mai repede acestei violente tragedii”, a punctat oficialul.

A optsprezecea zi de război în Ucraina a început cu informația că în Lviv, oraș aflat la granița Ucrainei cu Polonia, au fost auzite împușcături, pentru prima dată de la începutul luptelor. În noaptea dinspre 12 spre 13 martie, rușii au continuat să bombardeze mai multe orașe ucrainene.

Între timp, cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, aceasta fiind cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații.