Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Miniștrii Guvernului Nicolae Ciucă au…

Miniștrii Guvernului Nicolae Ciucă au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: a fost nevoie să se treacă peste multe orgolii

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Guvernul condus de Nicolae Ciucă din România a obținut joi, 25 noiembrie, voturile de învestire în Parlament. Cabinetul a fost votat cu o majoritate confortabilă de 318 voturi, cu peste 80 mai mult decât minimul necesar de 234 de voturi. Parlamentarii USR și AUR votat împotrivă. Miniștrii Guvernului Ciucă au depus jurământul la Cotroceni, notează Digi 24.

Președintele României, Klaus Iohannis: criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu

Ceremonia de depunere a jurământului s-a încheiat. Președintele Klaus Iohannis a ținut un scurt discurs: „Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat, bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp și multe alte lucruri se cer rezolvate urgent. Pentru toate acestea este nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament, și acum există acest guvern. Dar nu numai probleme ne așteaptă și vă așteaptă. Sunt multe oportunități. Planul Național de Redresare și Reziliență se cere implementat, sunt foarte mulți bani aici care trebuie investiți în beneficiul românilor (…)”, a declarat Iohannis.

Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României al cărui premier este Nicolae Ciucă. 

Cabinetul Ciucă este susţinut de PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, care au în total 321 de senatori şi deputaţi, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru a trece de votul Parlamentului.

Marţi, 23 noiembrie, premierul desemnat a depus la Parlament lista cu miniştri şi programul de guvernare. Miercuri, miniștrii propuși au fost audiați în comisiile parlamentare și, deși discuțiile nu au fost lipsite de momente amuzante, au obținut toți aviz favorabil.