Miniștrii de externe din UE au decis să adopte noi sancțiuni împotriva Federației Ruse

Miniștrii de externe ai statelor membre Uniunii Europene au decis să adopte noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, drept replică la arestarea opozantului rus Alexei Navalny, au declarat surse diplomatice UE citate Reuters.
Potrivit Reuters, în cadrul reuniunii nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general.
Astfel, în urma reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE, s-a ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni, transmite Agerpres.
Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut, potrivit Dpa. EU are mai multe categorii de infracţiuni pentru care poate impune sancţiuni – încălcări ale drepturilor omului, utilizări de arme chimice, atacuri cibernetice şi terorism – dintre care primele trei au fost deja utilizate pentru a sancţiona autorităţile ruse.
Alexei Navalny a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa din Germania, unde fusese transportat în stare de comă după ce fusese otrăvit în august 2020 la Tomsk cu agent neurotoxic. Arestarea principalului opozant rus a provocat proteste în sprijinul lui în toată Rusia, dar autorităţile le-au reprimat, circa 11 000 de persoane fiind reţinute.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.