Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul Afacerilor Externe, profund îndoliat…

Ministerul Afacerilor Externe, profund îndoliat de decesul fostului prim-ministru al Japoniei: „Prietenia cu care a tratat R. Moldova va fi păstrată în memoria noastră”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) se arată profund îndoliat în legătură cu decesul fostului prim-ministru nipon Shinzo Abe și a transmis condoleanțe familei și celor apropiați.

„Suntem profund îndoliați. Prietenia cu care a tratat R. Moldova va fi păstrată în memoria noastră”, menționează MAEIE.

Potrivit autorităților de la Chișinău, calitățile de lider al națiunii ale premierului Shinzo Abe și realizările vor rămâne pentru toți japonezii „un testament al personalității sale”.

Fostul premier japonez Shinzo Abe, cel mai longeviv lider al Japoniei, a murit vineri, 7 iulie, după ce a fost împușcat în timp ce făcea campanie pentru alegerile parlamentare, a anunțat un oficial din partea formațiunii sale politice, scrie Reuters.

Un bărbat a deschis focul asupra lui Abe, în vârstă de 67 de ani, din spate, cu o armă artizanală, în timp ce acesta vorbea la un eveniment electoral dintr-un oraș din vestul Japoniei, a transmis anterior presa japoneză.

Acesta este primul asasinat al unui premier japonez în exercițiu sau al unui fost premier japonez de pe vremea militarismului antebelic din anii 1930.

Înainte de anunțarea morții lui Abe, premierul actual al Japoniei, Fumio Kishida a condamnat împușcăturile în „termenii cei mai fermi”, în timp ce japonezii și liderii mondiali și-au exprimat șocul față de violență, într-o țară în care violența politică este rară, iar armele sunt strict controlate.

„Acest atac este un act de brutalitate care a avut loc în timpul alegerilor – însăși fundamentul democrației noastre – și este absolut de neiertat”, a declarat Kishida.

Poliția a declarat că un bărbat în vârstă de 41 de ani, suspectat că a efectuat împușcăturile, a fost arestat. NHK l-a citat pe suspect, identificat ca fiind Tetsuya Yamagami, spunând că a declarat poliției că era nemulțumit de Abe și a vrut să-l ucidă.