Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Maia Sandu afirmă că liderul…

Maia Sandu afirmă că liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi plănuit o lovitură de stat în R. Moldova

Sursa: Maia Sandu/Facebook

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat, într-un interviu pentru Financial Times, că grupul Wagner s-ar afla în spatele unei tentative de lovitură de stat dejucate care urmărea să o înlăture de la putere, ca parte a unei campanii de destabilizare a ţării, scrie Mediafax.

Maia Sandu a declarat că fostul lider al grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi planificat o lovitură de stat la începutul anului 2023 şi a avertizat că Moscova foloseşte diverse metode, „inclusiv cărăuşi de bani şi carduri bancare emise în Dubai, pentru a introduce ilegal bani în Moldova pentru a mitui alegătorii înainte de alegeri”.

Informaţia pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin”, a declarat Maia Sandu, adăugând că au vrut să încurajeze protestele antiguvernamentale să devină „violente”. „Situaţia este cu adevărat dramatică şi trebuie să ne protejăm”.

Oficialii europeni şi americani au avertizat în februarie că Rusia plănuia să înlăture guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, iar autorităţile de la Chişinău au declarat în martie că au arestat un membru al Grupului Wagner, acuzând administraţia de la Kremlin că instigă la o lovitură de stat.

Volodimir Zelenski a afirmat joi, 9 februarie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European că Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintelui ucrainean, acesta prevedea preluarea controlului asupra statului. Declarațiile au fost confirmate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, care a comunicat că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

Câteva zile mai târziu, șefa statului a afirmat că, prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. 

„Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. 

De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru”, a declarat la 13 februarie Maia Sandu, într-un briefing de presă.