Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comitetul rus de anchetă anunță…

Comitetul rus de anchetă anunță rezultatele expertizei genetice în cazul accidentului aviatic în care a murit Evgheni Prigojin

Sursa foto: CNN

Anchetatorii ruși au declarat duminică, 27 august, că analizele genetice au confirmat că Evgheni Prigojin, fostul șef al grupului de mercenari Wagner, se numără printre cele zece persoane ucise în accidentul aviatic din regiunea Tver, informează Reuters.

Agenția rusă de aviație a publicat anterior numele tuturor celor zece persoane aflate la bordul avionului privat care s-a prăbușit, miercuri, în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova. Printre aceștia se numără Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, „mâna dreaptă” a fostului șef al grupului de mercenari Wagner și comandantul de facto al grupării de mercenari. 

„În cadrul anchetei privind accidentul aviatic din regiunea Tver, au fost finalizate analizele genetice. Conform rezultatelor acestora, au fost stabilite identitățile tuturor celor zece morți. Acestea corespund listei menționate anterior”, a precizat Comitetul rus de anchetă.

Miercuri, 23 august, un avion privat, cu zece persoane la bord, s-a prăbușit în regiunea rusă Tver din apropierea Moscovei. Presa afiliată Kremlinului a anunțat că Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, se afla în aeronavă și că nu există supraviețuitori.

Joi, după o zi de tăcere, președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiilor celor decedați. Putin a spus că îl cunoaște pe Prigojin de la începutul anilor ’90, că acesta a făcut greșeli, dar că era „un om de afaceri talentat”. Evgheni Prigojin și gruparea sa de mercenari au avut un rol-cheie în războiul provocat de Rusia în Ucraina, în special în regiunea orașului Bahmut, după ce a recrutat mii de deținuți din închisorile ruse și i-a aruncat în luptele sângeroase. 

În luna iunie, șeful Wagner a intrat în dizgrația lui Putin după ce gruparea sa a pornit într-un marș spre Moscova cu scopul răsturnării puterii, marș care nu a fost însă dus până la capăt.