Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai mulți bloggeri militari ruși…

Mai mulți bloggeri militari ruși susțin că armata ucraineană a început contraofensiva împotriva forțelor ruse. Moscova neagă, iar Kievul nu a comentat

Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Mai mulți bloggeri militari ruși au relatat joi, 11 mai, despre progrese ucrainene sau mișcări de trupe în mai multe zone. Aceste afirmații au fost negate de Ministerul Apărării de la Moscova care a transmis că afirmațiile „nu corespund realității”.

Corespondentul rus de război pro-Kremlin, Sasha Koț, a susținut că mult așteptata contraofensivă a Kievului a început. Tancuri ucrainene se aflau pe șoseaua de centură a Harkovului, îndreptându-se spre granița cu Rusia, a spus el, citând surse „de încredere”. Un alt corespondent de război rus, Alexander Simonov, a scris pe Telegram că forțele ucrainene au pătruns în apropierea satului Bogdanivka, aproape de Bahmut, luând „câțiva kilometri pătrați” de pământ.

Ministerul rus al Apărării a negat relatările conform cărora soldații ucraineni au făcut progrese în prima linie în estul Ucrainei. „Declarațiile individuale de pe Telegram despre o un avans în mai multe puncte din prima linie nu corespund realității”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova. „Situația generală din zona de operațiuni militare speciale este sub control”.

Ministerul rus susține că nu au loc operațiuni de luptă active pe direcțiile Kupiansk, Krasno-Limansk, Zaporojie și Herson, în timp ce trupele ruse au reușit „să zădărnicească trei încercări inamice de a efectua recunoașteri în luptă” în Donețk. În același timp, continuă luptele pentru Bahmut, Maloilinivka, militarii ruși încearcă să blocheze Avdiivka și să cucerească Marinka, se arată în comunicat.

Ucraina nu a comentat deocamdată aceste informații. Președintele ucrainean Volodimir Zalenski a declarat pentru BBC News că Kievul are nevoie de mai mult timp pentru o contraofensivă, deoarece Ucraina așteaptă livrarea armelor promise de țările occidentale.