Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lukaşenko anunță că Belarus închide…

Lukaşenko anunță că Belarus închide granițele cu Polonia şi Lituania

Belarusian President Alexander Lukashenko addresses the media after casting his vote during the parliamentary election in Minsk, Belarus November 17, 2019. REUTERS/Vasily Fedosenko

Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, a declarat joi preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Liderul autoritar de la Minsk a anunţat, de asemenea, o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina, relatează Reuters.

Anunţând închiderea frontierei vestice a Belarus cu cele două ţări membre ale UE, Lukaşenko, 66 de ani, a spus: „Suntem forţaţi să retragem trupele de pe străzi”.

La un forum al femeilor desfăşurat joi la Minsk, preşedintele bielorus le-a transmis popoarelor din cele trei ţări vecine menţionate: „Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război!”.

Declaraţia intervine în timp ce criza politică nu slăbeşte în fosta republică sovietică, confruntată cu o vastă mişcare de contestare populară după alegerile prezidenţiale din 9 august.

Respins de opoziţie care evocă o consultare trucată, scrutinul a dus la reconfirmarea mandatului lui Aleksandr Lukaşenko aflat la putere din 1994.

Polonia şi Lituania au denunţat aceste alegeri, apreciindu-le drept fraudate, şi au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk.