Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ „Putin râde de…

LIVE TEXT „Putin râde de Trump” – Ucraina este neîncrezătoare în timp ce Rusia își bate joc de încercările de armistițiu conduse de SUA. Război în Ucraina, ziua 1178

Sursa: Profimedia

UPDATE 22:20 Președintele rus Vladimir Putin i-a respins pe președintele Volodimir Zelenski, pe aliații săi europeni și pe SUA, iar ca răspuns, Donald Trump a fost pur și simplu de acord, scuzându-și omologul rus pentru că nu a participat la discuțiile de pace de la Istanbul pe care Putin însuși le-a propus, scrie The Kyiv Independent.

Când delegațiile rusă și ucraineană au ieșit din palatul de la Istanbul vineri, 16 mai, după doar două ore, au existat „licăriri de speranță”, ambele părți convenind asupra a ceea ce va fi cel mai mare schimb de prizonieri de până acum.

Însă, pe măsură ce detaliile întâlnirii au început să iasă la iveală, un lucru a devenit clar – Rusia nu are nicio dorință pentru un armistițiu, nicio intenție de a opri războiul din Ucraina, iar lunile de discuții de pace conduse de Trump nu au făcut nimic pentru a satisface cererile maximaliste ale Kremlinului, formulate inițial în 2022, la începutul invaziei.

„Putin râde de Trump în fața întregii lumi”, a declarat pentru The Kyiv Independent un infanterist ucrainean identificat doar prin indicativul său „Mamai”, în conformitate cu protocoalele militare.

„Pe baza rezultatelor a trei ani de război, în ochii lui Putin, toți liderii lumii occidentale sunt niște slabi și niște fraieri.”

UPDATE 18:15 Delegațiile ucraineană și rusă și-au încheiat discuțiile la Istanbul de vineri, 16 mai, după ce au vorbit mai puțin de două ore, fără a se ajunge la un acord privind un armistițiu complet de 30 de zile, iar Moscova cere Kievului să se retragă complet din cele patru regiuni ale Ucrainei pe care președintele Vladimir Putin susține că le-a anexat, transmite The Kyiv Independent.

Delegația Moscovei a insistat ca Ucraina să se retragă din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijjea și Herson, în ciuda faptului că Rusia nu controlează niciuna dintre acestea în întregime.

Kremlinul a declarat ilegal anexarea celor patru regiuni în urma unor referendumuri simulate de la sfârșitul anului 2022, încluzându-le în constituția Rusiei.

În timpul discuțiilor, Ucraina a oferit un armistițiu imediat, un schimb de prizonieri total contra total și o întâlnire față în față între președintele Zelenski și Putin.

Într-o evoluție pozitivă, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord pentru schimbul de prizonieri de război pe baza unei proporții de 1000 la 1000, a declarat reporterilor ministrul Apărării, Rustem Umerov, care conduce delegația Ucrainei.

După încheierea discuțiilor, Zelenski și mai mulți lideri europeni de rang înalt au avut o convorbire telefonică cu președintele american Donald Trump, a anunțat liderul ucrainean.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, prim-ministrul britanic Keir Starmer și prim-ministrul polonez Donald Tusk i s-au alăturat lui Zelenski în timpul apelului.

„Ucraina este pregătită să facă cei mai rapizi pași posibili pentru o pace reală și este important ca lumea să adopte poziții ferme. Dacă rușii refuză o oprire completă și necondiționată a focului și a uciderilor, trebuie să existe sancțiuni puternice. Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută până când Rusia va fi gata să pună capăt războiului”, a scris Zelenski .

La scurt timp după aceea, prim-ministrul polonez Donald Tusk a reiterat condamnarea refuzului Rusiei de a opri luptele.

„Rușii de la Istanbul au întrerupt de facto negocierile și au refuzat să înceteze focul”, a scris Tusk pe X. „E timpul să creștem presiunea.”

Nu au fost furnizate alte detalii despre conținutul sau durata apelului.

„Trump încă speră că se poate face ceva”, a declarat o sursa din cadrul biroului președintelui.

Totuși, Rusia se declară ”mulţumită” de rezultatul primelor negocieri de pace din 2022 cu Ucraina, la Istanbul, şi este ”pregătită să continue contactele”, a anunţat Vladimir Medinski.

UPDATE 16:50 Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat vineri, 16 mai, că președintele rus Vladimir Putin a făcut o „enormă greșeală” trimițând o echipă „de rangul doi” pentru negocierile cu Ucraina la Istanbul, în Turcia.

„El știe foarte bine că mingea este în terenul său, că el este în dificultate și că el a făcut o enormă greșeală. Cred că toată presiunea este acum pe Putin”, a continuat Rutte, la sosirea la summitul Comunității Politic Europene (CPE) în capitala albaneză.

UPDATE 14:50 Trupele ruse au tras asupra orașului Kosteantînivka din regiunea Donețk folosind o dronă Molniya-1, la ora 11:30. Șoferul unei mașini a suferit răni incompatibile cu viața. Un bărbat care se afla în apropierea adăpostului a fost, de asemenea, ucis.

În plus, două femei în vârstă au fost rănite. Acestea au fost diagnosticate cu răni provocate de șrapnel, arsuri și traumatisme provocate de explozia unei mine.

La ora 11:45, forțele ruse au lansat un alt atac cu dronă asupra așezării. Ca urmare a atacului, o femeie în vârstă de 72 de ani care se afla la piață a suferit o traumă provocată de explozia unei mine și o rană provocată de șrapnel. Medicii evaluează starea acesteia ca fiind gravă.

Victimelor li s-a acordat asistență medicală și au fost duse la spital.

UPDATE 14:40 Armata rusă a atacat în dimineața zilei de vineri, în jurul orei 07:30, cu o dronă o stradă din orașul Berîslav din regiunea Herson, conform procurorilor ucraineni.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani și-a pierdut viața ca urmare a lansării explozivului. Un alt civil a fost rănit și spitalizat.

UPDATE 14:30 Negociatorii ruși și ucraineni s-au întâlnit vineri la Istanbul în cadrul primelor lor discuții de pace directe din ultimii trei ani, sub presiunea președintelui american Donald Trump de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Transmisiunea live l-a arătat pe ministrul turc de externe Hakan Fidan adresându-se negociatorilor ruși și ucraineni la Palatul Dolmabahce de pe Bosfor. Jumătate din delegația ucraineană a purtat uniforme militare de camuflaj, stând la o masă în fața omologilor lor ruși, care erau în costume.

Fidan a declarat că este esențial să se ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil. El a spus că este fericit să vadă voința ambelor părți de a deschide o nouă fereastră de oportunitate pentru pace și că este important ca discuțiile de la Istanbul să constituie baza pentru o întâlnire între liderii celor două țări.

„Avem în față două căi: un drum ne va duce pe un proces care va duce la pace, în timp ce celălalt va duce la mai multă distrugere și moarte. Părțile vor decide singure, cu propria lor voință, ce cale aleg”, a declarat Fidan.

Părțile beligerante nu s-au mai întâlnit față în față din martie 2022, la o lună după invazia Rusiei.

Șeful delegației ucrainene, prezentând prioritățile Kievului, a declarat că pacea este posibilă numai dacă Rusia acceptă o încetare a focului de 30 de zile, returnarea copiilor ucraineni răpiți și un schimb al tuturor prizonierilor de război.

Rusia afirmă că dorește să pună capăt războiului prin mijloace diplomatice și este pregătită să discute o încetare a focului. Dar a ridicat o listă de întrebări și îngrijorări, afirmând că Ucraina ar putea folosi o pauză pentru a-și odihni forțele, a mobiliza trupe suplimentare și a achiziționa mai multe arme occidentale.

Ucraina și aliații săi îl acuză pe Putin de tergiversare și spun că acesta nu este serios în ceea ce privește dorința de pace.

UPDATE 12:05 Delegațiile americană, ucraineană și turcă au început vineri, la Istanbul, o reuniune, potrivit unei surse de la Ministerul turc de Externe, în cadrul unor eforturi în vederea ajungerii la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina, relatează AFP, conform News.ro.

Din delegații fac parte miniștrii de Externe ai celor trei țări și alți funcționari de rang înalt.

Ele se întâlnesc în Palatul Dolmabahce, la Istanbul, în Strâmpoarea Bosfor.

Oficiali ucraineni de rang înalt s-au întâlnit vineri, la Istanbul cu reprezentanți europeni în domeniul securității, înaintea negocierilor prevăzute cu Rusia – de la care europenii sunt excluși -, a declarat pentru AFP o sursă din delegația ucraineană.

Această întâlnire a avut loc între miniștrii ucraineni ai Apărării Rustem Umerov și de Externe Andrii Sîbiga și șeful administrației prezidențiale ucrainene Andrii Iermak, pe de o parte, şi consilieri în domeniul securității francez, german și britanic şi emisarul american Keith Kellogg, pe de altă parte, declară această sursă.

Mașini negre, un vehicul blindat și două minibuze albe au sosit la Palatul Dolmabahçe, potrivit unor jurnaliști prezenți la fața locului.

UPDATE 09:40 În noaptea de 16 mai, forțele ruse au atacat teritoriul ucrainean cu 112 drone. Atacul aerian a fost respins de aviație, trupele de rachete antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene.

Până la ora 09:00, a fost confirmată doborârea a 73 de drone în estul, nordul, sudul și centrul țării.

36 de drone au fost pierdute în zonă (fără consecințe negative).

„Regiunile Odesa, Jîtomîr, Chernihiv, Mikolaiv și Kiev au suferit de pe urma atacului ostil”, au transmis Forțele aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei.

UPDATE 08:55 Salvatorii ucraineni au anunțat în dimineața zilei de vineri, 16 mai, despre un atac rusesc în regiunea Odesa. 3 persoane au fost rănite.

„Bombardamentele inamice au distrus case particulare, dependințe și un garaj cu 3 mașini. Au izbucnit incendii la sol, pe care salvatorii împreună cu voluntarii le-au stins rapid”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor preliminare, 3 persoane au fost rănite și spitalizate.