Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lituania ridică nivelul de pregătire…

Lituania ridică nivelul de pregătire al armatei după ce Putin a anunțat mobilizare parțială militară în Rusia

Lituania a ridicat nivelul de pregătire al forței de reacție rapidă a armatei sale „pentru a preveni orice provocări din partea Rusiei”, a declarat miercuri, 21 septembrie, ministrul apărării, Arvydas Anusauskas, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, notează Reuters.

„Din moment ce mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în regiunea Kaliningrad, în vecinătatea noastră, Lituania nu poate doar să privească”, a declarat el.

Între timp, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a afirmat că Letonia, care este membră a Uniunii Europene și se învecinează cu Rusia, nu va oferi refugiu cetățenilor ruși care fug de mobilizare.

„Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură acelor cetățeni ruși care evită mobilizarea și nici nu va modifica restricțiile de trecere a frontierei pentru cetățenii ruși cu vize Schengen introduse începând cu data de 19 septembrie.

În dimineața zilei de 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă. Un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul Kremlinului.

„Consider că este necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua o mobilizare parțială în Federația Rusă (…). Vor fi chemați la serviciul militar doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în Forțele Armate și au experiență relevantă”, a declarat Putin, scrie presa rusă.

Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au „experiență relevantă”.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat marți, 20 septembrie, o lege care introduce conceptele de „mobilizare”, „timpul de război” și „lege marțială” în Codul Penal al Federației Ruse. Noile modificări prevăd, de asemenea, răspunderea penală pentru predarea voluntară, jefuirea și abandonarea neautorizată a unei unități militare. Camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de Stat, a aprobat un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru deteriorarea proprietății militare, jafuri, dezertare și insubordonare, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau a unor situații de luptă.

Pe 24 februarie 2022, la ora 4:00, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.