Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jurnalistul rus Ivan Safronov a…

Jurnalistul rus Ivan Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru „trădare”. Acuzatorii susțin că Safronov ar fi transmis „informații secrete” serviciilor speciale din Germania și Cehia

Sursa foto: mos-gorsud.ru

Jurnalistul rus Ivan Safronov a fost condamnat la 22 de ani într-o colonie cu regim strict, fiind recunoscut vinovat de „înaltă trădare”. Potrivit acuzatorilor, Safronov ar fi transmis informații secrete serviciilor speciale din Germania și Cehia. Procesul a avut loc cu ușile închise, scrie Novaya Gazeta. Europa.

Pe lângă cei 22 de ani de închisoare, fostul jurnalist de la „Kommersant” și „Vedomosti”, Ivan Safronov, a fost amendat cu 500 000 de ruble.

Acuzatorii au cerut pentru jurnalistul Ivan Safronov 24 de ani de regim strict de închisoare, amendă de 500 de mii de ruble și confiscarea fondurilor obținute prin „acțiuni penale”. Potrivit avocatului Evgheni Smirnov, în pauză, procurorul i-a propus lui Safronov să pledeze vinovat în schimbul unei pedepse de 12 ani de închisoare, dar acesta a refuzat.

Safronov, specializat în probleme militare, fost reporter pentru ziarele Kommersant și Vedomosti și devenit consilier al directorului agenției spațiale Roskosmos, a fost arestat în 2020 și acuzat că a divulgat „informații secrete”. Jurnalistul este acuzat că a fi transmis date către serviciile de informații din Cehia despre cooperarea militaro-tehnică, apărarea și securitatea Rusiei. Ulterior, în dosar a apărut un episod legat de Siria. Până la finalul anchetei, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a refuzat să dezvăluie detaliile cu privire la acuzație chiar și avocaților lui Safronov, menționează sursa citată.

Novaya Gazeta. Europa mai scrie că, în august, portalul Proekt a reușit să făcut cunoștință cu rechizitoriul din dosarul lui Safronov. Astfel, potrivit materialelor din dosar, nu există dovezi de vinovăție, iar aproape toate „informațiile secrete” pot fi găsite pe internet.