Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Judecătoarea Síofra O’Leary din Irlanda…

Judecătoarea Síofra O’Leary din Irlanda a fost aleasă în funcția de președintă a Curții Europene a Drepturilor Omului

Judecătoarea Síofra O’Leary din Irlanda a fost aleasă, pe 19 septembrie 2022, în funcția de președintă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Síofra O’Leary îl va înlocui pe Robert Spano, din Islanda. Ea își va prelua funcția pe 1 noiembrie 2022. Potrivit CtEDO, Síofra O’Leary este prima femeie președinte a Curții.

Síofra O’Leary este judecătoare a Curții Europene a Drepturilor Omului din 2 iulie 2015, iar din 2 ianuarie 2022 este vicepreședinta Curții.

În primăvara anului 2020, președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) a devenit judecătorul islandez, Robert Spano, care a fost ales în această funcție pe un termen de trei ani.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea Europeană) a fost instituită prin Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (Convenția Europeană), semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 şi intrată în vigoare la 3 septembrie 1953.

Curtea Europeană este un organ de jurisdicție internațională creat în cadrul Consiliului Europei. Ea poate fi sesizată de orice persoană fizică sau juridică care pretinde că un stat membru la Convenție i-a încălcat un drept prevăzut de Convenția Europeană și Protocoalele sale adiționale. Cererile depuse la Curtea Europeană pot fi îndreptate doar împotriva unui stat membru, și nu împotriva unor persoane fizice sau juridice. Președintele CtEDO este ales de cei 47 de judecători membri ai Curții.

Sediul Curţii Europene se află la Strasbourg, Franţa.