Istoria băieților salvați în Thailanda devine scenariu pentru film, iar peștera ar putea fi transformată în muzeu
Istoria celor doisprezece băieți thailandezi salvați dintr-o peșteră inundată din Thailanda și a antrenorului lor de fotbal ar putea deveni scenariu pentru film, după ce mai multe studiouri au anunțat inițiativa de ecranizare a incidentului. Complexul de peșteri urmează să fie transformat în muzeu în semn de mulțumire pentru misiunile de salvare informează The Indepedent.
Situația dificilă a băieților a atras atenția internațională, iar oficialii thailandezi anunță că doreasc să valorifice acest lucru.
Eforturile de a dobândi drepturile de film pentru incidentul dramatic au început cu personalul industriei cinematografice americane care a sosit la fața locului în ultima zi a misiunii de salvare, marți, 10 iulie.
Reprezentanții Pure Flix, un studio independent, au fost primii care și-au anunțat planurile. Michael Scott, partenerul lor de conducere, care locuiește în Thailanda, a făcut anunțul pe Twitter, filmându-se pe fundalul peșterii inundate.
În prezent, deja două studiouri au anunțat că încep să lucreze pentru ecranizarea unor filme în baza misiunii de salvare soldate cu succes.
Autoritățile preconizează, de asemenea, transformarea complexului de peșteri din Thailanda, unde cei 13 au fost prinși timp de peste două săptămâni, într-un muzeu pentru a evidenția operațiunea de salvare.
„Această zonă va deveni un muzeu viu, pentru a arăta cum s-a desfășurat operațiunea”, a declarat șeful misiunii de salvare, Narongsak Osottanakorn, într-o conferință de presă. „Va fi creată o bază de date interactivă”, a spus el. „Aceasta va deveni o altă atracție majoră pentru Thailanda”.
Primul ministru Prayuth Chan-ocha a insistat că măsurile de siguranță ar trebui să fie puse în aplicare înainte ca orice membru al comunității să poată accesa zona, declarând că peștera este „periculoasă”.
Șeful adjunct al parcurilor naționale, Chongklai Woraponsathron, a declarat: „În această situație de criză, nu vreau să vorbesc despre muncă, dar cred că poporul thailandez este norocos ca va avea un punct turistic de atracție mondială”, transmite The Independent.
Cele 13 persoane sunt internate în spital. Ministrul sănătății publice din Thailanda, Piyasakol Sakolsattayatorn, a declarat că sănătatea tuturor s-a îmbunătățit, inclusiv a celor care au avut pneumonie, și că ar putea merge acasă în următoarele zile.
„Unii dintre ei au infecții la mușchi, suferă de răceli sau au făcut gripă; unii au fost evaluați de psihologi care îi ajută să depășească stresul”, a dezvăluit Lertvirairatanapong despre stare lor de sănătate.
Într-un videoclip prezentant la o conferință de presă, au apărut primele imagini cu băieții de pe paturile de spital, în care au mulțumit salvatorilor.
Băieții, cu vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani, și antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au intrat în peștera Tham Luang, în apropierea graniței cu Myanmar, intenționând să exploreze o oră după ce au jucat fotbal la 23 iunie, dar au ajuns în capcană după o ploaie torențială care a inundat traseul de la ieșire.
Doi scafandri britanici voluntari i-au găsit la 2 iulie, ghemuindu-se pe o movilă într-o cameră inundată, câțiva kilometri în interiorul complexului.
Cei 12 copii și antrenorul lor nu au mâncat nimic timp de nouă zile înainte de salvare. Au băut însă apa care se scurgea pe pereții peșterii, fapt care le-a salvat viața.
Operaţiunea de salvare a celor 13 sportivi a reprezentat un efort internaţional, echipa fiind alcătuită din experţi din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos şi Myanmar.
Drumul până la locul unde se află copii și traseul spre ieșire a luat salvatorilor peste 11 ore.