Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Institutul american pentru Studiul Războiului…

Institutul american pentru Studiul Războiului susține că armata rusă s-a întărit pe pozițiile lângă Bahmut

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis marți, într-un raport despre situația din Ucraina, că rușii au reușit să se întărească pe poziții lângă Soledar și Bahmut. Totuși, Ministerul britanic al Apărării susține că Rusia nu va ruși să încercuiască în timpul apropiat orașul Bahmut, chiar dacă acolo se duc lupte grele.

Potrivit ISW, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin folosește rapoarte reale și false despre ofensiva de la Soledar pentru a consolida imaginea grupării sale Wagner „ca forță eficientă de luptă” în direcția Bahmut.

„Forțele grupului Wagner au afirmat că au capturat mai multe teritorii în Soledar în ultimele zile, iar multe surse rusești au discutat despre aceste victorii ca fiind indici că forțele grupului Wagner ar putea în curând să încercuiască Bahmut. (…) Prigojin a subliniat pe 9 ianuarie că „exclusiv” unitățile grupului Wagner ocupă poziții în Soledar și a remarcat că luptătorii Wagner sunt în prezent implicați în „lupte aprige pentru clădirea administrației orașului”. Prigojin va continua să folosească atât succesele confirmate, cât și cele inventate ale grupului Wagner în Soledar și Bahmut pentru a promova grupul ca fiind singura forță rusă din Ucraina capabilă să asigure câștiguri palpabile”, se arată în raportul ISW.

De asemenea, în raport se precizează că trupele rusești au continuat să consolideze pozițiile de pe malul stâng al râului Nipru în regiunea Herson și să construiască fortificații defensive și să mute echipamente militare în regiunea Zaporojie.

Ministerul britanic al Apărării crede că Rusia nu va ruși să încercuiască în timpul apropiat orașul Bahmut. Potrivit raportului, în ultimele patru zile, trupele rusești și forțele grupului Wagner au avansat tactic în orășelul Soledar din regiunea Donețk și este posibil să controleze cea mai mare parte a localității.

Soledar se află la 10 km nord de Bahmut, a cărui capturare rămâne probabil principala țintă operațională imediată a Rusiei pentru a ocoli Bahmut dinspre nord și a întrerupe liniile de comunicații ucrainene, potrivit serviciilor secrete britanice.

Luni, 9 ianuarie 2023, reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării au declarat că Rusia, cu ajutorul grupării de mercenari Wagner, a lansat o „ofensivă puternică” în Soledar. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului ucrainean al Apărării, Anna Maliar, a declarat că în asalt participă grupuri de asalt formate „din cele mai bune rezerve ale grupului Wagner”, soldații avansează cu sprijinul masiv al artileriei, al sistemelor de rachete cu lansare multiplă și al mortierelor. Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă atacul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni seara că trupele sale se opun „unor noi și chiar mai violente atacuri” în Soledar, în apropiere de Bahmut, un oraș din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă de luni de zile să îl cucerească.

„Le mulțumesc tuturor soldaților noștri care protejează Bahmutul (…) și luptătorilor din Soledar, care rezistă noilor atacuri și mai violente ale invadatorilor”, a declarat președintele Zelenski în mesajul său zilnic.

În septembrie, Moscova a anunțat că a anexat ilegal patru teritorii ucrainene, inclusiv regiunea Donețk, în urma unor referendumuri nerecunoscute de țările democratice.