Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciul de Securitate al Ucrainei: Agenții FSB…

Serviciul de Securitate al Ucrainei: Agenții FSB au încercat să-l scoată pe Viktor Medvedchuk, un prieten apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, de pe teritoriul Ucrainei prin regiunea transnistreană

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că agenții FSB ruși au încercat să-l scoată pe Viktor Medvedchuk, un prieten apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, de pe teritoriul Ucrainei, scrie Unian.

Autoritățile ucrainene spun că politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, arestat marți noapte, plănuia să fugă din Ucraina în Transnistria în momentul în care a fost capturat.

Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei l-au reținut pe Medvedchuk la ieșirea din Kiev, a declarat șeful SBU Ivan Bakanov.

Operaţiunea de reţinere a lui Medvedchuk în Ucraina a durat aproximativ o lună, a declarat şeful SBU.

„Serviciile speciale ruse și-au organizat propria operațiune pentru a-l transporta Medvedchuk în Transnistria, apoi la Moscova. În implementarea acesteia au fost implicați chiar reprezentanți ai lumii criminale și oamenii corupți ai legii”, a spus șeful serviciului special ucrainean.

Bakanov a remarcat că serviciul secret FSB a încercat să-și mascheze planurile cât mai bine posibil – a scurs informații false, a încercat să organizeze rute „false” pentru evacuarea lui Medvedchuk și a pus forțele de securitate ucrainene pe un drum fals.

Oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedchuk, politician ucrainean care are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a fost reținut marți seara, 12 aprilie, de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). În fotografiile publicate de autoritățile ucrainene, oligarhul Victor Medvedciuk apare în uniforma forțelor armate ucrainene.

La 27 februarie curent, la trei zile după invazia rusă în Ucraina, responsabilii din cadrul Ministerului ucrainean de Interne anunța că Medvedchuk, acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei,  a fugit din arestul de la domiciliu.

Viktor Medvedchuk, al cărui partid politic pro-Rusia este al doilea ca mărime în parlamentul de la Kiev, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care obișnuia să își petreacă vacanțele la Marea Neagră. Liderul de la Kremlin este, de altfel, naşul fiicei sale. De la începutul invaziei asupra Ucrainei, numele lui a fost vehiculat ca fiind un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelensky preferat de Moscova, relatează Time.

La mijlocul lunii martie, autoritățile croate au confiscat mega iahtul Royal Romance de 200 de milioane de dolari care aparține lui Viktor Medvedchuk. Iahtul Royal Romance de 92 de metri a fost blocat în portul Rijeka. 

În anul 2014, Viktor Medvedchuk a fost sancționat de SUA pentru subminarea democrației în Ucraina.