Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Îngrijorările ONU, după ce forțele…

Îngrijorările ONU, după ce forțele rusești au înconjurat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina: „Este extrem de important ca personalul să își poată face munca în siguranță”

Imagine-simbol

Organismul de supraveghere nucleară al ONU și-a exprimat îngrijorarea după ce forțele rusești au anunțat că au înconjurat cea mai mare uzină atomică din Ucraina și a cerut ca muncitorii să fie lăsați să-și facă munca în liniște. Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că guvernul rus a informat agenția că trupele sale au preluat controlul asupra zonei din jurul centralei Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei, a doua ca mărime din Europa, care găzduiește șase dintre cele 15 reactoare ale țării, notează The Guardian.

În scrisoarea expediată AIEA, oficialii ruși au insistat asupra faptului că personalul ucrainean de la centrală continuă să „lucreze la asigurarea securității nucleare și la monitorizarea radiațiilor în modul normal de funcționare”.

Cu toate acestea, întreprinderea de stat ucraineană care gestionează industria nucleară a țării, Energoatom, a acuzat armata rusă că „terorizează în mod deschis angajații centralei și locuitorii orașului Energodar”.

Imagini video distribuite pe rețelele de socializare de către un oficial ucrainean au arătat mulțimi de ucraineni formând o barieră între forțele rusești și centrala nucleară, blocându-le înaintarea.

Oficialul ministerului de interne, Anton Gerashchenko, a declarat într-o postare pe Facebook: „Generalii ruși, schimbați-vă părerea! Nu creați condiții pentru un nou Cernobîl! Radiațiile nu cunosc naționalități, nu se cruță pe nimeni! Ocoliți Energodar și Zaporizhzhya”.

Ucraina a cerut AIEA să declare o zonă sigură de 30 km în jurul celor patru centrale nucleare ucrainene.

Grossi a declarat în fața consiliului guvernatorilor AIEA, reunit la Viena: „Este de o importanță critică faptul că conflictul armat și activitățile de pe teren din jurul centralei nucleare Zaporizhihia și a oricărei alte instalații nucleare din Ucraina nu întrerupe sau pune în pericol în niciun fel instalațiile sau persoanele care lucrează la și în jurul acestora.”

AIEA a mai spus că marți a fost întreruptă alimentarea cu date privind radiațiile de la Zaporizhihia și că inspecția de reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU) încearcă să afle motivul întreruperii și să restabilească fluxul de date.

Grossi și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un raport al SNRIU potrivit căruia, de când rușii au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl, locul dezastrului din 1986 din nord-vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Belarus, personalului de acolo nu i s-a permis să se întoarcă acasă.

Trimisul adjunct al SUA la AIEA, Louis Bono, a declarat: „Personalul ucrainean de la sit nu a fost lăsat să plece și a fost forțat să lucreze în mai multe schimburi. Acest stres suplimentar asupra personalului care îndeplinește sarcini critice pune și mai mult în pericol siguranța și securitatea sitului și a publicului.”

În remarcile sale, Grossi a spus: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta. Este extrem de important ca personalul care lucrează la centrala de la Cernobîl să își poată face treaba în siguranță și în mod eficient, iar bunăstarea lor personală să fie garantată de cei care au preluat controlul”.

Rămășițele miezului reactorului care a explodat în 1986 sunt îngropate sub beton la fața locului, existând, de asemenea, instalații de depozitare a combustibilului uzat și o cantitate mare de praf radioactiv în solul vegetal din zona înconjurătoare, transmite sursa citată.

Duminică, autoritățile ucrainene au declarat că rachetele rusești au lovit locul unei instalații de eliminare a deșeurilor radioactive din Kiev. Cu o zi înainte, un transformator electric dintr-o altă instalație de deșeuri din Harkov a fost avariat. În ambele cazuri nu a existat nicio emisie radioactivă, dar incidentele au evidențiat amenințarea potențială a unui dezastru ecologic provocat de un război în curs de desfășurare într-o țară cu o vastă industrie nucleară.

American Nuclear Society (ANS), o asociație a profesioniștilor din industrie, încearcă să trimită sprijin material în Ucraina pentru a ajuta lucrătorii din domeniul nuclear de acolo.

„Personalul de la centralele nucleare din Ucraina trebuie să își poată îndeplini sarcinile fără întreruperi presiuni nejustificate sau teama de a fi ucis sau rănit”, a declarat ANS într-un comunicat. „Lucrătorii nucleari din Ucraina au nevoie de odihna lor între schimburi, de acces la casele lor și de liniștea de a fi siguri că cei dragi lor sunt în siguranță”.

Președintele societății, Steven Nesbit, a declarat că speră ca invadatorii ruși să fie conștienți de pericolele unui accident nuclear.

„Tot ce pot spune este că este greu de crezut că nu ar avea o sensibilitate față de problemele de aici”, a declarat Nesbit. „Rusia și Vladimir Putin trebuie să ia toate măsurile pe care le pot lua pentru a evita să devină o națiune paria și mai mult decât au devenit.”