Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Informații pentru persoanele care fug…

Informații pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina

Imagine simbol

Comisia Europeană a elaborat un ghid cu informații esențiale despre drepturile refugiaților ucraineni în ceea ce privește trecerea frontierei într-o țară din UE, eligibilitatea pentru protecție temporară și solicitarea protecției internaționale, precum și informații despre drepturile de călătorie în interiorul Uniunii Europene.

Înainte de plecare

Dacă este posibil, la plecare luați-vă documente de călătorie valabile. Totuși, lipsa documentelor de călătorie sau a documentelor medicale (certificat de vaccinare, test COVID-19) nu ar trebui să constituie un obstacol în calea intrării în UE.

Toate țările UE care se învecinează cu Ucraina permit intrarea tuturor persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina din motive umanitare, indiferent dacă acestea au sau nu pașaport biometric. Acest lucru este valabil și pentru copii. Dacă aveți cetățenie ucraineană și pașaport biometric, puteți intra în UE prin prezentarea pașaportului la frontieră. Pentru toate celelalte cazuri, statele membre vă vor admite din motive umanitare.

Dacă aveți altă cetățenie și trebuie să dețineți viză pentru a intra în UE, prezentați viza de scurtă ședere, dacă vă aflați în posesia ei. Dacă nu dețineți o viză de scurtă ședere, statele membre tot ar trebui să vă permită intrarea, pentru a vă facilita repatrierea în țara de origine.

Având în vedere situația actuală din Ucraina, statele membre pot efectua verificări la frontieră, dar și într-un alt loc sigur, situat departe de frontieră. Controalele pot fi efectuate în timpul sau după transportul către respectivul loc sigur. Este posibil să vi se ceară să rămâneți la dispoziția autorităților din acel loc în timpul efectuării controalelor.

Indiferent de cetățenie, aveți dreptul la asistență imediată și la informații prompte cu privire la drepturile dumneavoastră. Printre acestea se numără adăpostul temporar și accesul la alimente și medicamente, pentru satisfacerea nevoilor de bază. Puteți beneficia și de alte drepturi, în funcție de statutul pe care îl veți primi în UE.

Controalele polițienești și alte controale administrative sunt posibile în orice moment, inclusiv pe teritoriul statelor membre, în scopuri legate de securitate și migrație. Este important să cooperați și să furnizați documentele și informațiile necesare poliției, polițiștilor de frontieră sau altor autorități competente. În anumite circumstanțe, este posibil să vi se ceară să rămâneți la dispoziția autorităților în timpul acestor controale în unități desemnate.

Drepturile dumneavoastră în UE

După ce intrați în UE, vi se vor oferi mai multe posibilități, în funcție de situația personală. Autoritățile vă vor informa cu privire la drepturile dumneavoastră.

1. Vi se poate acorda protecție temporară

Dacă ați locuit permanent în Ucraina și ați părăsit țara pentru a scăpa de război începând cu 24 februarie 2022, ați putea avea dreptul la protecție temporară în orice țară din UE. Protecția temporară va dura cel puțin un an, putând fi prelungită în funcție de situația din Ucraina. Drepturile prevăzute de Directiva privind protecția temporară includ un permis de ședere, acces la piața muncii și la locuințe, asistență medicală și acces la educație pentru copii. Orice persoană care locuiește legal în UE are, de asemenea, dreptul de a-și deschide un cont bancar de bază.

2. Puteți solicita protecție internațională în țara în care ați intrat prima dată

În conformitate cu legislația UE, trebuie să solicitați protecție internațională (azil) în prima țară sigură. Solicitanții de protecție internațională au drepturi similare la protecție temporară, dar există unele diferențe. În cazul unei cereri de azil în curs de procesare, persoana care a înaintat-o poate avea acces la piața muncii după 9 luni, dacă nu a primit încă o decizie finală. În cazul protecției temporare acest acces poate fi acordat mult mai devreme. De asemenea, puteți solicita reîntregirea familiei, dacă aveți un membru de familie care locuiește deja legal în UE.

3. Puteți solicita asistență pentru repatriere

Indiferent de cetățenia dumneavoastră, dacă locuiați în Ucraina și ați fugit de război, ar trebui să vi se permită intrarea în UE. Dacă vă puteți repatria în condiții de siguranță, contactați autoritățile relevante sau organizațiile care vă pot ajuta să vă întoarceți în țara de origine.

Pentru asistență în materie de repatriere, trebuie să contactați ambasada/consulatul țării dumneavoastră de origine din statul membru în care vă aflați. Dacă întâmpinați dificultăți, autoritățile naționale din această țară vă pot ajuta să contactați ambasada/consulatul dumneavoastră și vă pot oferi asistență pentru repatriere.

Continuarea călătoriei în UE

În majoritatea cazurilor, dacă ați fugit de războiul din Ucraina, veți putea călători în alte țări din UE. Pentru ucraineni, acest drept provine din regimul de călătorii fără viză în vigoare între UE și Ucraina. Dacă veniți dintr-o țară terță, trebuie să verificați dacă țara dumneavoastră de origine se află pe lista țărilor terțe ai căror resortisanți sunt scutiți de obligația de a deține viză.

Informații despre autoritățile naționale și despre posibilitatea de a călători gratuit – aici