Georgia va plăti 193 500 de euro victimelor atacului asupra comunității LGBT+ din 2013
Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis că autoritățile georgiene trebuie să plătească 193.500 de euro victimelor atacului asupra mitingului în sprijinul drepturilor persoanelor LGBT+ din 17 mai 2013.
Curtea a decis că articolele 3 și 14 din Convenția drepturilor omului, care vorbesc despre discriminare și tratament inuman al persoanelor LGBT+, au fost încălcate.
Curtea a constatat, de asemenea, o încălcare a articolului 11 – privind inadmisibilitatea restricționării libertății de întrunire și de exprimare.
Curtea de la Strasbourg a decis că poliția georgiană nu și-a îndeplinit îndatoririle pentru a asigura siguranța protestatarilor.
Georgia nu și-a îndeplinit obligațiile și nu a asigurat libertatea de întrunire și de exprimare în conformitate cu articolul 11.
„Deși realitatea și amploarea pericolului au fost pe deplin realizate, poliția, în loc să ia măsuri mai eficiente pentru a permite protestatarilor să-și continue acțiunile pașnice, și-a redus rolul la elaborarea unui plan de evacuare [al demonstranților] ca singura alternativă.
Această atitudine sugerează că organizarea unui eveniment dedicat Zilei homofobiei nu a fost niciodată o prioritate pentru autorități”, se arată în decizia instanței.
Ce s-a întâmplat pe 17 mai 2013 la Tbilisi
În această zi activiștii LGBT+ au planificat să vină la clădirea Parlamentului și să sărbătorească în liniște Ziua internațională împotriva homofobiei.
Cu toate acestea, un mic grup de persoane LGBT+ și susținătorii lor au fost atacați de zeci de mii de homofobi.
Grupurile agresive au aruncat cu pietre, obiecte din lemn și fier și erau conduse de reprezentanți ai clerului. Unul dintre preoți ținea în mână un scaun mare de lemn, cu care-i bătea pe manifestanți.
De atunci „preotul cu scaunul” a devenit un simbol al acelei zile în Georgia și, de asemenea, un simbol pentru caracterizarea homofobilor georgieni.
Poliția i-a urcat p activiștii LGBT+ în autobuze, dar mulțimea agresivă a aruncat cu pietre în ei. Câteva zeci de persoane au fost rănite.
„17 mai 2013 a fost o zi importantă. Am văzut amploarea urii față de noi. Tot ceea ce nu era vizibil înainte, a ieșit la iveală”, a declarat Georgi Tabagari, activist LGBT+ și organizator al paradei din Tbilisi.
În Georgia nimeni nu a fost pedepsit pentru violența din 2013. Prin urmare, activiștii LGBT+ susțin că guvernul a încurajat violența și agresiunea grupurilor homofobe prin impunitate.
În 2014, Patriarhia Georgiei a anunțat o nouă sărbătoare, numită Ziua sfințeniei familiei, a stabilit-o pentru 17 mai și a promis că va proteja țara de „legalizarea imoralității.”
Material de pe Jam News
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.