Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Orbán, după întrevederea cu…

FOTO Orbán, după întrevederea cu Recean: „Ungaria va continua să sprijine R. Moldova pe drumul către aderarea la UE”

Sursa foto: Viktor Orbán

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, singurul aliat al președintelui rus din Uniunea Europeană, afirmă că țara sa va continua să sprijine R. Moldova pe drumul către aderarea la UE. Declarația a fost făcută joi, 25 ianuarie, după o întrevedere la Budapesta cu premierul Dorin Recean.

„A fost un privilegiu să-l găzduiesc pe prim-ministrul Dorin Recean în vizita sa oficială în Ungaria. R. Moldova și Ungaria sunt parteneri strategici. Cooperarea noastră în domeniile agricol, bancar și industria farmaceutică este exemplară. Ungaria va continua să sprijine R. Moldova pe drumul către aderarea la UE”, a spus premierul Ungariei într-o postare pe platforma X, fost Twitter.

Cei doi oficiali au discutat despre „companiile de renume din Ungaria care activează cu succes de mai mulți ani pe piața R. Moldova”.

„(…) Am salutat faptul că, în pofida contextului internațional din ultimii doi ani, schimburile comerciale au depășit 200 de milioane de euro. Există un potențial bun de dezvoltare pe IT, electronică, energie, agricultură, farmaceutică și finanțe.

Mă bucur să știu că Ungaria susține eforturile noastre de a construi Europa la noi acasă. Salut, totodată, anunțul făcut de premierul Orban despre reluarea curselor Chișinău – Budapesta până la sfârșitul lunii martie, care sunt sigur că vor da un nou imbold dezvoltării relațiilor noastre economice”, a menționat premierul Dorin Recean într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Prim-ministrul Dorin Recean efectuează, în perioada 24 – 25 ianuarie, o vizită de lucru la Budapesta, la invitația omologului său maghiar, Viktor Orbán. Discuțiile se axează pe agenda bilaterală dintre R. Moldova și Ungaria, procesul de integrare europeană a țării noastre și promovarea priorităților economice și investiționale, conform unui comunicat al Executivului.

Programul șefului Guvernului include întrevederi cu președinta Ungariei, Katalin Novák, și cu premierul Viktor Orbán. Totodată, prim-ministrul Dorin Recean urma să discute cu reprezentanții mai multor companii maghiare despre potențialul investițional pe care îl oferă țara noastră. Din delegația R. Moldova mai fac parte vicepremierul Vladimir Bolea și ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a dat undă verde deschiderii negocierilor cu R. Moldova și Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană. Decizia istorică a 26 de lideri europeni a fost luată în cadrul unui summit care s-a desfășurat la Bruxelles. Premierul ungar Victor Orbán, care amenința că se va opune prin veto, s-a abținut de la vot, susținând că „extinderea este un proces juridic bazat pe merit” și că „Ucraina nu este pregătită”.