Explozia din portul din Beirut: un judecător cere declanşarea de investigaţii împotriva a trei miniştri

Judecătorul care conduce ancheta libaneză asupra exploziei sângeroase care a avut loc la data de 4 august în portul din Beirut doreşte să fie efectuate investigaţii împotriva a trei miniştri, pentru presupusa lor responsabilitate în această catastrofă, a anunţat marţi o sursă judiciară, informează miercuri AFP și Agerpres.
Judecătorul Fadi Sawan a cerut într-o scrisoare adresată parlamentului – în cadrul căruia funcţionează un organism abilitat să-i ancheteze pe membrii guvernului – declanşarea unei anchete împotriva ministrului lucrărilor publice şi transporturilor Michel Najjar, precum şi împotriva ministrului finanţelor Ghazi Wazni şi al justiţiei Marie-Claude Najm, potrivit aceleiaşi surse.
El a cerut de asemenea anchete asupra rolului mai multor altor persoane ce au ocupat respectivele funcţii ministeriale în cadrul a trei guverne precedente.
Investigaţiile făcute deja de judecătorul Swan însuşi au generat “unele suspiciuni în ceea ce priveşte responsabilitatea acestor miniştri şi a deficienţelor lor în gestionarea prezenţei de nitrat de amoniu în port”.
Explozia a sute de tone de nitrat de amoniu în portul din Beirut s-a soldat cu peste 200 de morţi şi cu mii de răniţi şi a distrus o mare parte din capitala libaneză.
Responsabilii libanezi au refuzat ideea unei anchete internaţionale asupra acestei afaceri, în pofida apelurilor care se fac auzite în Liban şi în străinătate la investigaţii independente.
Guvernul libanez a demisionat după această tragedie, însă continuă să gestioneze problemele curente, în condiţiile în care un nou guvern nu a fost nici până acum constituit.
În cadrul anchetei în curs, au fost arestate deocamdată 25 de persoane.
Sursa: AFP, Agerpres
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.