Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Experți militari ucraineni vorbesc despre…

Experți militari ucraineni vorbesc despre următoarele etape ale războiului din Ucraina, dar și despre când și cum s-ar putea încheia războiul. Previziunile unui colonel în rezervă

Armata rusă suferă pierderi uriașe în Ucraina, iar soldații ruși sunt demoralizați. Astfel de afirmații sunt făcute zilnic de autoritățile ucrainene, astfel că unii experți militari ucraineni fac predicții despre când s-ar putea încheia războiul din Ucraina.

Colonelul în rezervă, expertul militar Oleg Jdanov este sigur că acest război va dura câteva luni. El a vorbit despre asta într-un interviu acordat pentru Glavred .

Potrivit colonelului, acum este doar prima etapă a fazei fierbinți, iar Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să oprească ofensiva rusă în aceste 20 de zile de război. 

Expertul militar susține că a doua etapă urmează să aibă loc. Această va fi atunci când armata ucraineană va trebui să lanseze o contraofensivă.

„Aici va fi cel mai tare, pentru că bătăliile ofensive sunt mult mai grele decât cele defensive. Dacă inamicul este completat cu rezerve, atunci va fi dificil pentru noi. Cu toate acestea, dacă ne construim ofensiva mai competent, putem evita pierderi grele și astfel sarcina noastră va fi un pic mai ușoară. Dar faza fierbinte a războiului este încă înainte”, a spus Jdanov.

Colonelul a făcut și unele previziuni optimiste, menționând că războiul din Ucraina s-ar putea încheia și în câteva săptămâni.

„Cu toate acestea, există o opțiune în care totul se poate termina în câteva săptămâni – dacă cineva din buncăr îl elimină pe Putin. Atunci va exista o nouă elită în Rusia, un Guvern de tranziție, un fel de comitet temporar pentru salvarea Federației Ruse. Atunci Rusia poate ajunge la o înțelegere cu noi că își retrage complet trupele de pe teritoriul nostru, atât din Donbass, cât și din Crimeea. Această variantă este posibilă, dar probabilitatea ei este de 50% la 50%”, a spus expertul militar.

De asemenea, el nu exclude ca Rusia poate recurge la opțiunea de înghețare a conflictului.

„Dacă semnăm din nou un fel de memorandum, relativ vorbind, Minsk-3, Donbass-1 sau Crimeea-1, pur și simplu războiul va fi amânat cu câteva luni. Și următorul război va fi mult mai sângeros și mai dur decât cel actual”, a avertizat Jdanov.

În opinia sa, Occidentul nu are nevoie de o victorie rapidă a Ucrainei.

„Nu este nevoie. Occidentul are nevoie de slăbirea maximă a Rusiei. Acesta este principalul obiectiv geostrategic nu numai al Statelor Unite, ci al întregului Occident. Pentru ca Putin să nu dicteze condiții”, a remarcat expertul.

„Cu toate acestea, cred că războiul nu va dura ani de zile, ci câteva luni. M-aș aventura să sugerez că până în septembrie vom putea pune capăt acestui război”, a rezumat Jdanov.

Anterior, Aleksey Arestovich, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a dat o prognoză privind sfârșitul războiului. 

El a explicat de ce războiul se va termina într-o lună – o lună și jumătate: „La începutul conflictului, inamicul a adus pe teritoriul Ucrainei peste 90 de grupuri tactice de batalion. Dintre acestea, peste 30 au fost deja distruse sau și-au pierdut capacitatea de luptă. Adică noi, Forțele Armate ale Ucrainei și forțele de apărare, am distrus o treime”.

Este a douăzecea zi de război în Ucraina. În noaptea de 14 spre 15 martie, mai multe explozii au avut loc în Kiev și Harkov. SUA au avertizat luni că vor exista „consecinţe” pentru China dacă va oferi ajutor Rusiei, subliniind totodată că Beijingul „poate face mai mult decât orice altă ţară” pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina. Statele UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. UE blochează importurile de oțel și fier din Federația Rusă.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța miercuri, 16 martie, în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Federației Ruse.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.