Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Deutsche Welle/ Ministrul de externe…

Deutsche Welle Ministrul de externe al Germaniei, sprijin politic și militar pentru Ucraina: „Libertatea și viitorul Ucrainei sunt cea mai importantă sarcină a politicii noastre externe și de securitate”

Sursa foto: AFP

Aflat într-o vizită oficială la Kiev, a doua de la preluarea mandatului în luna mai, șeful diplomației germane, Johann Wadephul, a anunțat că relațiile bilaterale în sectorul militar urmează să intre într-o nouă fază de colaborare, cu beneficii pentru ambele state, notează Deutsche Welle.

„Colaborarea noastră în domeniul apărării este un atu strategic, o continuare logică a livrărilor noastre de echipamente militare și un domeniu din care putem învăța unii de la ceilalți, a subliniat politicianul creștin-democrat în această după-amiază la finalul întâlnirii cu omologul ucrainean, Andrii Sybiha.

Wadephul a fost însoțit de reprezentanți ai principalelor companii germane din industria de armament, care au avut ei înșiși discuții directe cu oficiali ucraineni, inclusiv cu președintele Volodimir Zelenski.  Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei. Deși unele obstacole birocratice persistă, atât Kievul cât și Berlinul subliniază potențialul economic și strategic al acestui parteneriat.

O situaţie profitabilă pentru ambele părţi

Germania consideră că experiența ucraineană în condiții de război real poate reprezenta un avantaj important pentru companiile și cercetarea militară din Republica Federală. Sugestive în acest sens au fost imaginile de astăzi, în care Wadephul, el însuși ofițer în rezervă, a evaluat personal mai multe echipamente militare dezvoltate de partea ucraineană, în special drone și arme anti-dronă.

Vizita ministrului de externe german survine la scurt timp după întrevederea de la Berlin dintre cancelarul Friedrich Merz și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prilej cu care s-a agreat intensificarea cooperării strategice în domeniul apărării. 

Deși nici astăzi, la Kiev, nu au fost precizate măsuri concrete, mesajul politic transmis de Wadephul a fost fără echivoc: Berlinul rămâne angajat alături de Kiev, atât în plan militar, cât și umanitar și economic.

„Libertatea și viitorul Ucrainei sunt cea mai importantă sarcină a politicii noastre externe și de securitate, în Europa”, a declarat Wadephul. El a promis că Germania și Europa „vor rămâne ferm alături de Ucraina, pentru ca aceasta să se poată apăra în continuare cu sisteme de apărare aeriană moderne, dar și cu ajutor umanitar și economic”.

Rusia profită de pe urma situaţiei din Orientul Mijlociu

Președintele rus Vladimir Putin, a spus oaspetele german, profită de atenția concentrată asupra Orientului Mijlociu pentru a-și continua războiul ilegal din perspectiva dreptului internațional. 

Johann Wadephul a vizitat luni și cartierul Solomianski din Kiev, grav afectat de unul dintre cele mai puternice atacuri rusești din ultima perioadă. Pe 17 iunie, un bloc de locuințe a fost distrus complet în urma unui bombardament cu drone și rachete, soldat cu 23 de morți și peste 130 de răniți. 

Printre oamenii afectați s-a numărat și o angajată a ambasadei germane, a cărei locuință a fost avariată. Aceasta i-a relatat personal ministrului federal despre terifiantele momente prin care a trecut împreună cu familia sa.

Omologul ucrainean a subliniat importanța sprijinului german, avertizând însă că armata rusă evoluează rapid și testează noi tehnologii pe câmpul de luptă. „Rușii nu mai au armata din 2022. Ea este o amenințare directă nu doar pentru noi, ci pentru întreaga securitate transatlantică”, a declarat ministrul ucrainean de Externe. 

Cel mai mare număr de atacuri de la începutul războiului

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a lansat peste 500 de drone şi rachete de croazieră asupra Ucrainei. Este vorba despre cel mai mare număr de atacuri (537) de la începutul războiului, scrie presa din Ucraina. Potrivit acesteia, atacurile ruseşti s-au soldat din nou cu victime și pagube importante, inclusiv la infrastructura civilă.

În cursul după-amiezii Wadephul a vizitat și memorialul Babi Yar, unde a comemorat victimele masacrului populației evreiești sub ocupația germană din 1941. Naziștii au împușcat aici peste 30.000 de bărbați, femei și copii evrei în perioada 29-30 septembrie 1941.