Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Internațională de Justiție de…

Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța miercuri în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Rusiei

Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța miercuri, 16 martie, în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Federației Ruse.

„Curtea Internațională de Justiție va pronunța Ordonanța în cauza privind acuzațiile de genocid în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid miercuri, 16 martie, la ora 16:00”, se arată într-un comunicat al instituției.

Pe 26 februarie, președintele Ucrainei Vladimir Zelensky, a anunțat că s-a adresat oficial Tribunalului International de la Haga cerând pedepsirea penala a Rusiei pentru atacul asupra Ucrainei. 

Zelensky a spus ca oamenii își apară țara de ocupanții ruși, în timp ce aceștia ucid copiii, distrug spitalele, grădinițele, centralele electrice și clădirile rezidențiale și au mințit de faptul că nu vor atinge oamenii din Ucraina.

„Ne ucide copiii. Au mințit că nu ating populația civilă. Trupele ruse în mod conștient au ales  tactici de a distruge oamenii. Centrale electrice, spitale, grădinițe, clădiri rezidențiale, toate acestea sunt atacate în fiecare zi”, a declarat președintele ucrainean în ziua în care s-a adresat Înaltei Curți de la Haga.

Pe 27 februarie, Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, cerând ca Moscova să-ți retragă forțele din Ucraina.