Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Europeană a Drepturilor Omului:…

Curtea Europeană a Drepturilor Omului: principiul solidarităţii sociale poate justifica impunerea vaccinării tuturor, inclusiv a celor care se simt mai puţin ameninţaţi de boală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis joi, 8 aprilie că vaccinarea obligatorie este legală: principiul solidarităţii sociale poate justifica impunerea vaccinării tuturor, inclusiv a celor care se simt mai puţin ameninţaţi de boală, atunci când este vorba despre protejarea persoanelor mai vulnerabile”. Decizia CEDO a fost pronunțată într-un dosar privind vaccinarea obligatorie a copiilor din Cehia.

Vaccinarea este necesară în societățile democratice”

La CEDO s-au adresat cinci familii, care nu și-au vaccinat copiii împotriva tuturor bolilor prevăzute de legislație și au fost amendați pentru asta sau copiii lor nu au fost admiși la grădiniță.

O familie din Cehia a refuzat să-și vaccineze cei doi copii împotriva poliomielitei, hepatitei B și a tetanosului, iar o altă familie nu a fost de acord să-și vaccineze copilul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, deoarece a avut îndoieli cu privire la vaccin.

Hotărârea CEDO stabilește un precedent conform căruia vaccinările obligatorii nu pot contraveni Convenției europene a drepturilor omului, dar acest lucru nu înseamnă că țările europene vor obliga oamenii să fie vaccinați, scrie biziday.ro.

Deși hotărârea nu se referă la vaccinurile COVID-19, unii juriști consideră că decizia ar putea avea implicații asupra actualelor campanii de vaccinare.

 Principiul solidarităţii sociale poate justifica impunerea vaccinării tuturor, inclusiv a celor care se simt mai puţin ameninţaţi de boală, atunci când este vorba despre protejarea persoanelor mai vulnerabile”.

Potrivit legislației cehe, copiii trebuie să fie vaccinați împotriva a nouă boli.

CEDO: Vaccinurile obligatorii administrate de autoritățile sanitare cehe sunt în conformitate cu interesul superior al copiilor. Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau în virtutea imunității colective.