Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Conturi de milioane ale unui…

Conturi de milioane ale unui deputat din Azerbaidjan, aflate în Marea Britanie, ar putea fi confiscate

Sursa foto: jam-news.net

Agenția Națională de Luptă cu Criminalitatea din Marea Britanie se pregătește să confiște 15 milioane de lire sterline (aproximativ 20,5 milioane de dolari) din conturile bancare ale soției, fiului și nepotului lui Javanshir Feyziev. Potrivit Agenției, deputatul din Azerbaidjan a spălat aceste fonduri printr-un sistem de transfer de bani, dezvăluit în 2017 de Centrul de raportare a crimei organizate și a corupției (OCCRP), scrie Jam News.

Potrivit datelor, publicate de Centrul pentru Studiul Crimei Organizate și Corupției (OCCRP), Agenția Națională de Luptă cu Criminalitatea din Marea Britanie (ANC) n-a înaintat învinuiri lui Feyziev, dar nici membrilor familiei sale.

În cadrul procedurii civile din 1 noiembrie curent, juristul ANC a prezentat o analiză detaliată care confirmă argumentele Agenției, potrivit cărora banii curgeau printr-un sistem de spălare a banilor, dirijat din Azerbaidjan.

Potrivit ANC, sursa acestor bani este „ilegală”, deoarece au fost transferați din Azerbaidjan prin intermediul mai multor companii fictive care folosesc documente false pentru a le ascunde originea.

„Corupția, furtul, frauda și spălarea banilor constituie o explicație plauzibilă”, susține agenția britanică.

Mai mult de jumătate din acești bani se află în contul soției deputatului, Parvana Feyzieva, mai puțin pe contul fiului acestuia, Orhan Javanshir.

Cei doi au investit o parte din bani în programul investițional de vize din Regatul Unit pentru a avea posibilitatea să trăiască în această țară. O parte mai mică din sumă, puțin peste un milion de lire sterline, aparține nepotului lui Feyziev, Elman Javanshir. Dar investigația este centrată în jurul lui Feyziev. Potrivit ANC, „fondurile supuse confiscării provin în principal din conturi bancare aflate sub controlul acestuia.”

Într-o declarație trimisă presei, un reprezentant al familiei Feyziev a „respins categoric acuzațiile” și le consideră „eronate”. Agenția nu a furnizat „nicio dovadă substanțială, care să demonstreze că fondurile au fost obținute din surse infracționale”, a spus reprezentantul, adăugând că „familia Feyziev are încredere deplină în sistemul de justiție britanic și așteaptă cu nerăbdare demascarea declarațiilor făcute de ANC.”

ANC a operat cu date din rapoartele anterioare ale OCCRP despre Feyziev. O investigație efectuată în 2017 a arătat că două companii, cu o denumire identică cu o companie farmaceutică din Azerbaidjan, fondată de Feyziyev, au obținut 138 milioane de dolari din „spălătoria azeră”.

Cine este Javanshir Feyziev?

Politicianul în vârstă de 58 de ani a fost ales de trei ori consecutiv (în 2010, 2015 și 2020) deputat al Milli Majlis – parlamentul azer. Este membru al Comisiei Parlamentare pentru Relații Internaționale și Relații Interparlamentare.

Este, de asemenea, doctor în filosofie, membru al Consiliului de Presă și membru al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan.

În ciuda faptului că deputaților, în conformitate cu legile azere, le este interzisă activitatea antreprenorială, Feyziyev este cunoscut în țară ca deținător al companiei farmaceutice „Avromed”. Deși compania neagă acest fapt. Ulterior, totuși, deputatul a recunoscut că a lucrat ca director al companiei până în 2010, dar în 2016 și-a vândut partea sa de acțiuni.

În 2019 numele lui Javanshir Fayziev a fost vizat într-un caz scandalos de achiziționare a unui imobil luxos din centrul orașului Baku.