Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilierul unui fost vicepremier din…

Consilierul unui fost vicepremier din R. Moldova, condamnat pentru abuz sexual față de minori

Foto: documentonews.gr

Nikos Georgiadis, unul dintre apropiații liderului opoziției grecești, Kyriakos Mitsotakis, a fost găsit vinovat pentru abuz sexual față de minori. Documento scrie că în timpul infracțiunilor, Georgiadis ocupa funcția de consilier politic al fostului vicepremier și ministru al economiei, Valeriu Lazăr, fiind finanțat de UE și administrat de PNUD.

Georgiadis a fost candamnat pe 26 februarie în cazul abuzului sexual, făcut public de către revista grecească de investigație „Hot Doc” în anul 2016. Procurorul în nenumărate rânduri a făcut referință la raportul publicat de „Hot Doc”, care includea declarațiile martorilor privind implicarea lui Georgiadis într-o rețea de trafic și abuz asupra copiilor.

„Propun condamnarea inculpatului pentru atacurile sexuale multiple și repetate față de minori mai mari de15 ani”, a spus procurorul.

După ce a citit rechizitoriul, procurorul a menționat și mai multe investigații publicate de mass-media din R. Moldova la sfârșitul anului 2010, în cadrul cărora Georgidias figurează ca fiind singurul grec implicat într-o rețea de trafic în R. Moldova.

În vârstă de 55 de ani, Georgiadis a fost condamnat de către Instanța de Judecată elenă la 28 de luni de închisoare. Deasemenea instanța i-a impus pârâtului o amendă de 20.000 euro.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova scria în 2011 că Poliția și Procuratura au anunțat că au lichidat o rețea de traficanți de copii și pedofili, capii grupării fiind arestați. Sub pretextul că organiza călătorii turistice prin Moldova, inclusiv prin regiunea transnistreană, și în Ucraina la Odesa, rețeaua, de fapt, oferea băieți minori pentru relații sexuale clienților veniți din străinătate. Ulterior, la nici o lună de la arestări, jurnaliștii au constatat că rețeaua continua să activeze. Jurnaliștii au reușit să închirieze, cu numai 55 de euro, un băiat de 15 ani, pentru o noapte. Discuțiile pentru „închirierea băiatului” au fost filmate cu camera ascunsă. În 2011 Georgiadis a fost reținut de autorități, însă acesta a fost eliberat ulterior, pentru că deținea imunitate politică.

Foto: documentonews.gr