Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Concursul Eurovision 2023 va avea…

Concursul Eurovision 2023 va avea loc în Marea Britanie

Sursa foto: eurovision.tv

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union – EBU), instituția care organizează concursul Eurovision, a anunțat luni, 25 iulie, că festivalul cântecului european – ediţia 2023 va avea loc în Marea Britanie și nu în Ucraina.

Organizatorii spectacolului au decis că evenimentul nu poate avea loc în țara câștigătoare, Ucraina, din cauza războiului în curs de desfășurare.

La ediția din acest an, Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea, astfel că Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a deschis negocierile cu BBC.

Deocamdată nu este clar în ce oraș va avea loc concursul, dar autoritățile orașelor Glasgow și Manchester și-au exprimat interesul.

„Suntem extrem de recunoscători că BBC a acceptat să organizeze concursul Eurovision în Marea Britanie în 2023”, a declarat Martin Österdahl, supervizorul executiv al concursului Eurovision.

Anterior, EBU a anunțat că Eurovision ediţia 2023 nu va avea loc în Ucraina din „motive de siguranță şi organizare”.

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”, a câștigat concursul Eurovision 2022 desfășurat la Torino, Italia, datorită votului telespectatorilor, care a răsturnat topul ce fusese stabilit prin votul exprimat de juriul din 40 de țări. Pe locul doi s-a clasat cântărețul britanic Sam Ryder.

R. Moldova, reprezentată la Torino de Zdob şi Zdub și frații Advahov cu piesa „Trenulețul”, s-a clasat pe locul 7, după ce au obținut un punctaj de 253 de voturi. România, reprezentată de WRS cu piesa „Llamame”, s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte.