Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UPDATE/ Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia confirmă…

UPDATE Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia confirmă că Prigojin se afla la bordul aeronavei care s-a prăbușit în regiunea Tver, la două luni după rebeliunea Wagner

Sursa foto: euronews.ro

UPDATE: Operațiunea de căutare a fost finalizată. Au fost găsite rămășițele tuturor celor 10 persoane care se aflau în avion, scrie publicația independentă rusă Meduza.

UPDATE: Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia confirmă că Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, se afla la bordul avionului Embraer 600 care s-a prăbușit miercuri seară, 23 august, în regiunea rusă Tver. Dmitri Utkin, „mâna dreaptă” a lui Prigojin, s-a aflat și el la bordul aeronavei.

Agenția a publicat o listă cu persoanele aflate în avion:

Propustin Serghei
Makarian Evgeni
Totmin Aleksandr
Chekalov Valerii
Utkin Dmitri
Matuseev Nikolai
Prigojin Evgeni
Levșin Aleksei, comandant
Karimov Rustam, copilot
Raspopova Kristina, însoțitor de bord.

Un canal de Telegram afiliat grupului Wagner raportează că Evgheni Prigojin a murit.

„Șeful grupului Wagner, un erou al Rusiei, un adevărat patriot – Evgeni Viktorovici Prigojin a fost ucis ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusiei”, se spune în postare.

UPDATE: Mihail Podolyak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, a comentat pentru publicația independentă rusă Meduza prăbușirea avionului lui Prigojin.

„Extrem de surprinzătoare pare confirmarea rapidă de către reprezentanții Agenției Federale pentru Transport Aerian a morții lui Prigojin. De obicei, după prăbușirea unui avion este nevoie de un anumit timp pentru a stabili cu exactitate cine anume se afla la bord. Prin urmare, fie ei știu și raportează în mod deliberat, deoarece neloialitatea se pedepsește cu moartea. Fie este o reacție de șoc și, ca urmare, o încălcare a protocoalelor interne.

Cu toate acestea, dacă accidentul aviatic a avut loc, acesta confirmă cu siguranță că a început o nouă etapă în politica internă a Rusiei. Începe o „perioadă tulbure” cu numeroase decese. Există mai multe motive pentru „prăbușirea” lui Prigojin (…)”, a spus el.

UPDATE: Al doilea avion Embraer 600, care este atribuit, de asemenea, flotei lui Evgheni Prigojin, a aterizat pe aeroportul Ostafievo din Moscova. Conform portalului Fontanka, joi, 24 august, avionul ar urma să zboare de la Moscova la Baku.

UPDATE: O publicație rusă notează că avionul lui Prigojin s-a prăbușit la 50 km de reședința președintelui rus Vladimir Putin din Valdai.

UPDATE: Jurnalistul rus de investigație Andrei Zaharov a scris pe Telegram, citând surse, că Prigojin s-a întors, astăzi, în Rusia din Africa.

„În ceea ce-l privește pe Prigojin, pot să spun că astăzi s-a întors în Rusia din Africa. Cu el a fost tot personalul de comandă al PMC Wagner. „Va fi un miracol dacă va fi în alt avion”, mi s-a spus”, a declarat jurnalistul.

Știrea inițială:

Un avion privat Embraer 600 cu zece persoane la bord s-a prăbușit miercuri seară, 23 august, în regiunea rusă Tver, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei. La bord s-ar fi aflat și Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, scrie presa rusă, afiliată Kremlinului.

„La bord se aflau zece persoane, inclusiv trei membri ai echipajului. Potrivit informațiilor preliminare, toți cei aflați la bord au fost uciși”, a subliniat ministerul. Dmitri Utkin, „mâna dreaptă” a lui Prigojin, s-ar fi aflat și el la bordul aeronavei care s-a prăbușit, susțin mai multe canale de Telegram. Nu există nicio confirmare oficială a acestei informații.

Prigojin a devenit un jucător cheie în războiul provocat de Rusia în Ucraina, notează BBC. El este responsabil de o armată privată de mercenari – grupul Wagner.

Cunoscut printre închisorile Rusiei, Prigojin a recrutat mii de criminali condamnați din închisoare pentru Wagner, indiferent cât de grave ar fi crimele lor, atâta timp cât au fost de acord să lupte pentru el în Ucraina.

Înainte ca Rusia să înceapă ceea ce a devenit cel mai grav conflict armat al Europei de după al Doilea Război Mondial, Prigojin a fost acuzat de amestec în alegerile americane și de extinderea influenței Rusiei în Africa. Anterior, acesta vindea hot dog și conducea o companie de catering, care a fost contractată să furnizeze alimente Kremlinului, câștigându-și supranumele de „bucătarul lui Putin”.

În ultima perioadă, relațiile lui Prigojin cu armata rusă au devenit foarte tensionate. El a criticat în repetate rânduri conducerea Rusiei, susținând că Ministerul Apărării a lăsat mercenarii Wagner fără muniție. La un moment dat, Prigojin i-a acuzat chiar de trădare pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major General, Valery Gerasimov.