Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Adopția ilegală a copiilor ucraineni…

Adopția ilegală a copiilor ucraineni de către cetățenii Federației Ruse – MAI din Ucraina

Federația Rusă continuă să răpească copii de pe teritoriul Ucrainei și să aranjeze adoptarea lor ilegală de către cetățenii ruși. Acest lucru este raportat de Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

„Peste 1.000 de copii ucraineni din Mariupol capturați de armata rusă au fost transferați ilegal către persoane neautorizate în Tyumen, Irkutsk, Kemerovo și Altai Krai”, susține Ministerul de Interne ucrainean.

Peste 300 de copii sunt ținuți în prezent în instituții specializate din teritoriul Krasnodar.

Această informație este confirmată și de autoritățile ruse. Deci, pe portalul de internet oficial rus al Oficiului pentru Familie și Copilărie al orașului Krasnodar.

„Peste 1.000 de copii din Mariupol eliberat și-au găsit deja familii noi în Tyumen, Irkutsk, Kemerovo și Teritoriul Altai. Peste 300 de bebeluși sunt ținuți temporar în instituții specializate ale Teritoriului Krasnodar…”, a menționat portalul .

Deși marți, 23 august, când această informație a apărut pe portal, aceasta era în domeniul public, după ce autoritățile ucrainene au anunțat adopția ilegală de copii ucraineni, această informație a fost închisă utilizatorilor, iar pe site a apărut o notă în care se spunea că Oaspeții nu au acces pentru a vizualiza articole din această secțiune.

Cu toate acestea, în motorul de căutare puteți vedea că materialul este încă pe site, dar numai în acces închis.

Înainte ca materialul să fie închis pentru utilizatori, am putut face o captură de ecran. Vă prezentăm atenției conținutul articolului.

Autoritățile ucrainene notează că astfel de acțiuni ale Federației Ruse încalcă grav Convenția de la Geneva din 1949 pentru protecția persoanelor civile în timp de război, care prevede obligația statului ocupant de a nu modifica starea civilă a copiilor, precum și 1989 Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

Pe 30 mai, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind procedura simplificată de acordare a cetățeniei ruse orfanilor din Ucraina, inclusiv celor din nerecunoscuta L-DNR.

În plus, cetățenii Rusiei, care a recunoscut cvasi-republicile menționate, vor putea adopta copii deportați din Ucraina. Și copiii din teritoriile ocupate din Donbass – în conformitate cu „acordul” semnat între Rusia și „L-DPR”.

Recent, procedura de adoptare în sine a fost simplificată în Rusia. Acum, cei care doresc să ia un copil într-o familie trebuie doar să se supună unui examen medical și cursuri pentru părinții adoptatori, precum și să prezinte o cerere și o adeverință de venit, restul adeverințelor urmând a fi ridicate chiar de autoritățile tutelare.

În aprilie, Ombudsmanul Liudmila Denisova a spus că rușii au scos mai întâi cu forța un număr mare de oameni de la Mariupol pe teritoriul rus, apoi au început să elibereze forțat pașapoarte rusești ucrainenilor.

Potrivit acesteia, pașportizarea se realizează prin intimidarea celor mai vulnerabile categorii de persoane: femei, persoane cu dizabilități și pensionari.

În aprilie, potrivit Avocatului Poporului, doar din Mariupol erau deportați peste 400, majoritatea femei și aproximativ 150 de copii de toate vârstele, inclusiv bebeluși.

Anterior, News of Donbass a scris că, potrivit consilierului primarului din Mariupol, Petr Andryushchenko, 540 de copii rămași fără părinți au fost duși ilegal în Rusia din regiunea Donețk, inclusiv 267 din Mariupol și districtul Volnovakha. Aceștia nu sunt copii de la școli-internat – toți elevii unor astfel de instituții au fost evacuați din regiunea Donețk în timp util. Acei copii care în timpul ostilităților au fost despărțiți de părinți sau tutori, în sanatorie și spitale, au fost duși în Rusia. De acolo au fost răpiți.

„Acum am găsit 260 de copii. Acesta nu este doar Mariupol, acesta este districtul Volnovakha, acum sunt ținuți într-una dintre taberele de copii din regiunea Rostov. Am trimis deja datele. Știm că undeva în jur de 200 dintre copiii noștri sunt undeva lângă Sankt Petersburg. Dar toate aceste informații nu sunt personalizate astăzi. Nu știm numele de familie, prenumele, patronimele acestor copii ”, a spus Andryushchenko în emisiunea teletonului național.  

Potrivit Daria Gerasimchuk, consilier al președintelui Ucrainei pentru drepturile copilului, au fost verificați 2.751 de copii dintre cei deportați în Rusia. Adică datele lui personale sunt stabilite. Cu toate acestea, în multe cazuri este dificil să se identifice identitatea unui copil deportat în Rusia. Prin urmare, nimeni nu poate numi numărul exact de copii scoși din Ucraina.