Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Compania „Trans-Oil”, condusă de…

VIDEO Compania „Trans-Oil”, condusă de milionarul Vaja Jhashi, anunță că a reluat exportul de cereale din R. Moldova și România

Compania „Trans-Oil”, condusă de Vaja Jhashi, un milionar despre care presa a scris în ultimii ani că face parte din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), anunță că aproximativ 75 000 de tone de orz din România au fost exportate din portul Constanța în țările din Golful Piersic. Reprezentanții companiei susțin că au început să exporte cereale din R. Moldova prin Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Potrivit „TransOil”, exportul din Constanța care constituie 75 000 de tone de orz este cel mai mare transport pentru acest sezon al companiei.

În context, reprezentanții firmei menționează că au început să exporte cereale și din R. Moldova prin Portul Giurgiulești. La 23 iulie curent, „TransOil” a transportat 32 170 tone de semințe de floarea soarelui și soia din Argentina în România și R. Moldova.

„Am transportat primul 12.000 de tone de ulei solar către Golful Persic din Portul Giurgiulești din Moldova”, menționează „TransOil”.

În 2018, Ziarul de Gardă a scris că întreprinderea „Trans-Oil”, este condusă de Vaja Jhashi, un milionar despre care presa a scris în ultimii ani că face parte din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Ulterior, ZdG a constatat că mai multe evenimente și programe despre R. Moldova, Consiliul Atlantic le-a organizat cu suportul financiar al „Trans-Oil”.

Citiți și: „Trans-Oil” și milionarul Vaja Jhashi, sponsorii programelor pentru R. Moldova ale Consiliului Atlantic, organizația „favorită” a PDM
O nouă legătură între Vladimir Plahotniuc și Vaja Jhashi. Fostul deputat ar fi stat într-un apartament din Miami, asociat cu milionarul de la „Trans-Oil”

Într-o investigație PRO TV România privind piața agricolă, businessmanul Andrian Porumboiu, care a crescut un imperiu în agricultură, Grupul Racova, susținea că, în 2015, aflat în fața unui colaps financiar, a acceptat să transfere toate acțiunile ce constituie partea de producție vegetală și de uleiuri, omului de afaceri din R. Moldova, Vaja Jhashi, iar acesta urma să-i șteargă toate datoriile.

La scurt timp după preluarea afacerii, au avut loc câteva tranzacții prin care acțiunile au ajuns la persoane interpuse din Orientul Mijlociu, iar acestea nu și-ar fi onorat obligațiunile prevăzute de contract. Respectiv, Porumboiu ar fi rămas fără o parte importantă din afacere, dar cu aceleași datorii.

Vaja Jhashi avea, din 2014, afaceri în România, când a cumpărat prin intermediul companiei Floare International cea mai mare fabrică de prelucrare a uleiului din România, Ultex Ţandărei, aflată în faliment. După o perioadă de activitate, fabrica și-a stopat activitatea, iar muncitorii au rămas cu restanțe salariale de câteva luni.

Trans-Oil Group și-a început activitatea cu cereale în 1996 în zona Mării Negre. James Kelly, împreună cu Vaja Jhashi și-au lansat afacerea în R. Moldova și Ucraina, iar ulterior grupul de companii Trans Oil a devenit cel mai mare cumpărător și exportator de cereale și semințe oleaginoase din Moldova.

MAI MULTE DETALII: VIDEO/ Ce se întâmplă cu grâul din rezerva de stat? Directorul ARM: „Grâul a fost dat la împrospătare unui agent economic. Nu sunt motive de îngrijorare”. Ce spun experții