Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ/ Energia electrică se…

ULTIMA ORĂ Energia electrică se ieftinește. Consumatorii din centrul și sudul țării vor achita cu circa 43 bani mai puțin, iar cei din nordul țării – cu 26 de bani

Sursa foto: Profimedia

Energia electrică se ieftinește. Consumatorii Premier Energy, din centrul și sudul țării, vor achita 2,99 lei/kWh, cu 43 de bani mai puțin decât tariful actual, iar consumatorii operatorului S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, din nordul republicii, vor achita 3,58 lei/kWh, adică cu 26 de bani mai puțin decât tariful în vigoare.

Decizia privind ajustarea tarifelor la energia electrică a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în ședința din 12 aprilie 2023, în urma solicitărilor expediate de operatorii Premier Energy și FEE-Nord. Hotărârile intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Operatorilor Premier Energy și FEE-Nord au solicitat ANRE-ului aprobarea prețului de 3,09 lei/kWh și, respectiv, 3,54 lei/ kWh, adică cu circa 30 de bani mai puțin decât tariful actual.

Hotărârea ANRE cu privire la prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L.

Hotărârea ANRE cu privire la prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”

Pe 31 martie, SA „Energocom” anunța că în următoarea jumătate de an va procura energie electrică de la Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Conform companiei de stat, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce ar constitui peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului.

R. Moldova va cumpăra energie electrică de la MGRES la prețul de 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni, precizează reprezentanții SA „Energocom”.

De asemenea, conform SA „Energocom”, în luna aprilie, compania va cumpăra electricitate de la SN „Nuclearelectrica” SA din România, circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de 450 RON (aproximativ 91 de euro/ MWh). La necesitate, în orele de vârf, societatea pe acțiuni poate achiziționa și de pe bursa română OPCOM.