Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Suma transferată de Moldovaz către…

Suma transferată de Moldovaz către Gazprom pentru gazul consumat pentru luna februarie. Ceban: „Mai rămâne de plătit aproximativ 61 de milioane de dolari”

SA Moldovagaz a transferat către SAP Gazprom circa 35 de milioane de dolari pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii februarie. Astfel, Moldovagaz trebuie să achite Gazpromului încă 61 de milioane de dolari pentru consumul de gaze din luna curentă. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz Vadim Ceban.

„În primele zile ale lunii februarie (luând în calcul și ziua de astăzi) SA „Moldovagaz” a transferat către „Gazprom” circa 35 de milioane de dolari SUA pentru livrările curente de gaze naturale. Având în vedere condițiile de plată, mai rămân de plătit aproximativ 61 de milioane de dolari. Acest lucru este posibil în cazul îndeplinirii obligațiilor contractuale de către toți consumatorii, în special întreprinderile din complexul energetic și combustibil al țării, precum și în cazul plății compensațiilor bugetare”, se arată în mesajul postat de Vadim Ceban.

La 1 februarie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că în luna februarie compania va cumpară de la ruși gaz mai ieftin cu aproximativ 100 de dolari decât până acum. Mai exact, va plăti 563 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta însă nu înseamnă că și tarifele pentru consumatorii casnici, majorate anterior până la 15 lei și 18 bani, vor fi mai mici, spune Ceban. Acesta a afirmat că reducerea costurilor, cităm „va permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care se ridică la peste 2 miliarde de lei”. 

Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 de dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare.

Guvernul a anunțat că va compensa o parte din diferența rezultată în urma majorării prețului la gaz și pentru consumul din lunile ianuarie, februarie și martie. Astfel, prețul plătit de consumatori va rămâne în continuare la 6 lei și 8 bani pentru primii 50 de metri cubi și, respectiv, 7 lei și 9 bani pentru următorii 100 de metri cubi folosiți. Tot volumul de gaz consumat peste 150 de metri cubi vor fi achitați la prețul deplin de 15 lei și 18 bani.

Pentru consumatorii persoane juridice, Guvernul anunță că va compensa primii 500 de metri cubi consumați, cu 100% din diferența dintre prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare și prețul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea inițială.

Șefii Moldovagaz și ANRE: milionarii afiliați politic care gestionează criza gazelor naturale