Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a participat la…

R. Moldova a participat la primul proces de licitație de pe platforma comună de achiziție de gaze a UE

Sursa: Energocom

Primul proces de licitație de la platforma comună de achiziție de gaze a UE, unde a participat și R. Moldova, a fost un „succes remarcabil”, a declarat Comisia Europeană.

Societatea pe Acțiuni Energocom anunță că a solicitat oferte de cumpărare pe Platforma unică de achiziție de gaze a UE volume de 5 000 MWh/lunar, în total 60 000 MWh, acesta fiind volumul minim admis de platformă, cu scopul de a testa funcționarea acesteia. Prețurile primite la solicitarea Energocom cu livrare la punctul de livrare virtual din R. Moldova se bazează pe cotația TTF, menționează compania.

Companiile energetice din bloc și alte țări participante – Ucraina, R. Moldova, Georgia și statele din Balcanii de Vest – au depus până săptămâna trecută oferte de 11,6 miliarde de metri cubi (bcm) pe platforma AggregateEU, în timp ce oferta furnizorilor ce au participat la prima rundă a fost de 13,4 miliarde metri cubi.

„Acesta este un succes remarcabil și arată că am avut dreptate să ne punem în comun cererea, să folosim puterea colectivă de negociere a Europei și să lucrăm împreună pentru a ne umple depozitele de gaz pentru iarna viitoare”, a spus vice-președintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič.

Aproximativ o cincime din volumul total de gaze reprezintă gazul natural lichefiat (GNL), care este livrat de nave către terminale situate în principal pe peninsula Iberică și pe Marea Nordului, restul de 80% fiind solicitat prin conductă.

La 25 aprilie, Comisia a lansat primul proces prin care întreprinderile europene își pot înregistra necesarul de achiziționare de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, pentru a se pregăti pentru achiziționarea în comun de gaze la nivelul UE. Aceasta este o etapă esențială pentru ca UE să se pregătească pentru iarna următoare prin umplerea depozitelor sale de gaze în mod coordonat și în timp util, utilizându-și puterea colectivă de piață pentru a negocia prețuri mai bune cu furnizorii internaționali.

Odată ce mecanismul AggregateEU a corelat cererea europeană colectivă cu ofertele furnizorilor internaționali de gaze, întreprinderile participante vor iniția negocieri cu furnizorii cu privire la condițiile contractuale pentru achiziționarea și livrarea gazelor. Comisia nu va juca niciun rol în cadrul negocierilor. Primele contracte de achiziție sunt așteptate înainte de începutul verii.

Alte licitații se vor desfășura periodic, o dată la două luni în următoarea perioadă de 12 luni.