Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a importat 4,3…

R. Moldova a importat 4,3 milioane de metri cubi de gaze naturale din zona Mediterană

Sursa foto: icgb.eu

Compania Energocom anunță că a importat 4,3 milioane de metri cubi de gaze naturale din zona Mediterană, prin interconectorul Grecia-Bulgaria. Potrivit Energocom, achiziția a fost făcută pentru a testa cum funcționează în revers acest coridor.

„Astfel, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina. În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești”, anunță compania Energocom.

Potrivit directorului interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, sunt mai multe potențiale surse de gaze aflate în discuții. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care vine spre Chișinău, la fel cum se vor testa și alte rute din regiune.

„Energocom trebuie să aibă construite poduri și relații cu cât mai multe companii din țări europene, astfel încât Republica Moldova să fie asigurată sută la sută cu gaze naturale și energie electrică”, a afirmat directorul Energocom.

În luna noiembrie, R. Moldova a primit din partea Rusiei 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Totodată, începând cu 1 decembrie, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către R. Moldova au fost reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna respectivă conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. metri cubi de gaze – malul drept și 217 mil. metri cubi de gaze – malul stâng). Despre asta a anunțat, pe 22 noiembrie, Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) responsabil de domeniul energetic.