Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea…

Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a venit cu un comentariu vizavi de reacțiile consumatorilor, după ce reprezentanții companiei au solicitat, repetat, consumatorilor să reducă consumul zilnic de gaze naturale, în contextul declarării de către Comisia Pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova a nivelului de alertă pe piața gazelor naturale. Acesta se întreabă, printre altele, de ce „să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”.

Ceban susține că îndemnul SA „Moldovagaz” de a reduce consumul de gaze naturale pentru o perioadă scurtă de timp a provocat o furtună de indignare în rândul consumatorilor casnici și industriali.

„Ce poate fi dificil dacă atunci când pleacă la serviciu sau în altă parte, proprietarul unui apartament sau casă reduce capacitatea sistemelor de încălzire autonome în timpul absenței sale? Această practică este răspândită în toată lumea. Mai mult, sistemele moderne vă permit să programați procesul și acest lucru este utilizat pe scară largă. Care este dificultatea de a reduce temperatura lichidului de răcire pe timp de noapte, când fiecare dintre noi doarme sub o pătură și este destul de confortabil?”, se întreabă Ceban.

Tot el întreabă „ce dificultăți pot fi cauzate de aerisirea unei camere încălzite, apartament sau casă timp de 10-15 minute și nu de 2-3 ore, în timp ce membrii familiei sunt la plimbare?”

„Ce disconfort evident poate crea o scădere a temperaturii zonei încălzite de la 24-25 de grade obișnuite, la care mulți se plimbă prin casă desculți, în tricouri și pantaloni scurți, la 21-22 de grade, ceea ce este recunoscut ca fiind cel mai temperatura ambientală confortabilă pentru o persoană? De ce să fierbeți tot timpul un ceainic plin cu apă când vine vorba de a face doar o ceașcă cu ceai sau cafea? Și, nu în ultimul rând, de ce unele întreprinderi folosesc persistent gazul natural pentru nevoile lor tehnologice, în ciuda tuturor apelurilor, mai ales atunci când au la dispoziție rezerve tangibile de combustibili alternativi?”, se mai întreabă președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”.

În context, acesta susține că SA „Moldovagaz” este cea mai puțin interesată parte în reducerea consumului de gaze, dar, „în circumstanțele actuale, apelăm încă o dată la o utilizare mai rațională a acestei resurse energetice. Nu vă opriți, nu refuzați, ci optimizați”.

În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale miercuri, 13 octombrie, pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.

Reprezentanții Moldovagaz au emis vineri, 15 octombrie, un comunicat de presă prin care solicită, repetat, consumatorilor să reducă consumul zilnic de gaze naturale, în contextul declarării de către Comisia Pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova a nivelului de alertă pe piața gazelor naturale.