Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul merge în această dimineață…

Guvernul merge în această dimineață la Parlament pentru a solicita instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile

Prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița va merge joi, 20 ianuarie, la Parlament pentru a solicita adoptarea hotărârii privind instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, după ce compania Moldovagaz a primit o scrisoare de la concernul rus Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 21 ianuarie, ora 8:00, în cazul neachitării integrale a consumului curent până pe 20 ianuarie.

Parlamentul se va convoca joi, 20 ianuarie, în sesiune extraordinară. Ședința este programată cu începere de la ora 9:00. La ședință sunt așteptați membrii Cabinetului de miniștri pentru a prezenta proiectul privind solicitarea instituirii stării de urgență în legătură cu criza de pe piața gazelor naturale.

Potrivit prim-ministrei, după adoptarea de către Parlament a instituirii stării excepționale pe piața gazelor naturale, pentru a evita riscurile sistării gazelor naturale, Guvernul propune amânarea achitării TVA și plata în avans de către Guvern a compensațiilor la factura de gaz.

Potrivit prim-ministrei Gavrilița instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile este primordială pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale pentru consumatorii R. Moldova.

În context, Kremlinul consideră că situația dintre Gazprom și R. Moldova este una exclusiv comercială și nu politică. Detalii aici

La 18 ianuarie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost informat de către Gazprom că acesta a remis notificare către Moldovagaz, potrivit căreia în cazul în care Moldovagaz nu va achita 50% din costul gazelor naturale contractate pentru luna ianuarie (63 de milioane de dolari), Gazprom va demara acțiuni privind sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu 21 ianuarie, ora 8:00.

Conform contractului încheiat între Moldovagaz și Gazprom, SA „Moldovagaz” în calitate de cumpărător trebuie să achite sau să transfere până la data de 20 a fiecărei luni plata pentru consumul gazelor naturale furnizate consumatorilor în luna precedentă precum și costul a 50% din volumul estimat sau prognozat a fi furnizat consumatorilor în luna curentă.