Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   FOTO/ ANRE a afișat noi…

FOTO ANRE a afișat noi prețuri plafon pentru benzină și motorină. Timp de patru zile benzina s-a scumpit cu 13 bani

Foto: washcycle.com

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit marți, 14 septembrie, prețul de referință la carburanți, mai exact la produsele petroliere principale de tip standard – motorină și benzină, prețul constituind un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară.

Prețul la benzină și motorină a fost publicat pe site-ul Agenției. Astfel, la 14 septembrie, prețul unui litru de benzină va atinge prețul maxim de 20 de lei și 85 bani, iar cel al motorinei – 16 lei și 72 de bani.

Astfel, timp de patru zile, în perioada 10-14 septembrie, benzina s-a scumpit cu 13 bani, iar motorina cu un ban.

ANRE a emis marți o notă prin care anunța că ritmul ascendent al prețurilor stabilite este în continuare influențat de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, în special a benzinei, în contextul diminuării ofertei mondiale de carburanți cauzate de înlăturarea consecințelor uraganului Ida pe coasta de Est a Americii de Nord și întârzierile suportate la repunerea în funcțiune a producerii de carburanți în Golful Mexic, potrivit Reuters.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și vor fi publicate zilnic pe site-ul Agenției.

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere. În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat.

Citiți și: Stăpânii benzinăriilor: acorduri de cartel pe o piață fără concurență