Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energocom anunță că va achiziționa…

Energocom anunță că va achiziționa de la MGRES, în februarie, aproximativ 230 de mii de MWh. R. Moldova va continua să procure energie și din România

S.A. Energocom anunță că, în luna februarie, va procura de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) aproximativ 230 de mii de MWh. Contractul de livrare a energiei electrice a fost prelungit miercuri, 25 ianuarie, potrivit companiei de stat.

„Conform graficului coordonat, marja minimă zilnică va fi de 6,8 mii de MWh, iar maxima – de circa 8,9 mii de MWh. Prețul rămâne același ca în precedentele două luni – 73 de dolari/MWh”, potrivit comunicatului publicat de Energocom.

De asemenea, în februarie, S.A. Energocom va continua să achiziționeze energie electrică din România, de la SN Nuclearelectrica SA, câte 30 MWh bandă pe timp de zi și câte 10 MWh bandă pe timp de noapte.

În total, în luna februarie, achiziția de la SN Nuclearelectrica SA va constitui 16,240 MWh. Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 de roni/MWh, notează Energocom.

În luna ianuarie, malul drept a achiziționat de la MRES o cantitate mai mare de energie – 251 000 de MW.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat, pe 24 ianuarie, despre publicarea contractelor semnate pe parcursul anului 2022 între compania de stat Energocom și Centrala de la Cuciurgan, privind livrarea energiei electrice pentru malul drept al Nistrului.

Compania de stat Energocom a semnat, pe 3 decembrie, un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), controlată de o companie de stat din Rusia, pentru luna decembrie, astfel întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom merge spre regiunea transnistreană. În schimbul celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate de Gazprom, malul drept achiziționează energie electrică.

Din 1 noiembrie, în lipsa unui contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), după ce Gazprom a redus cantitatea de gaze naturale furnizată, R. Moldova a cumpărat energie electrică din România.