• Dodon spune că leul moldovenesc ar trebui să fie depreciat. Experții economici și politicienii din opoziție îl contrazic: „A atacat securitatea financiară”

  Dodon spune că leul moldovenesc ar trebui să fie depreciat. Experții economici și politicienii din opoziție îl contrazic: „A atacat securitatea financiară”
  de
  vizualizări
  21 septembrie 2020 | 18:44

  Președintele R. Moldova, Igor Dodon, economist de profesie, consideră că Banca Națională a Moldovei (BNM) „nu procedează corect”, întrucât leul moldovenesc ar trebui să fie depreciat „pentru a favoriza exporturile”. De cealaltă parte, unii experți economici și politicieni din opoziție îl contrazic, menționând că în urma unei deprecieri a monedei naționale ar avea de suferit cetățenii.

  Fiind întrebat, în cadrul ediției din 18 septembrie a emisiunii sale online „Președintele răspunde”, de ce „cursul la rubla rusească e așa de mic față de leul moldovenesc”, acesta a declarat că va explica „nu ca economist”.

  Dodon: „BNM nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creștere a prețurilor”

  „În Federația Rusă, după ce s-a început criza, mai ales în legătură cu toate problemele economice, rubla s-a depreciat, adică a crescut cursul în Rusia. În Moldova, cu regret, cursul a scăzut, adică leul s-a întărit. Asta defavorizează exporturile. Omul cela când vinde un kg de mere în Federația Rusă, dacă îl vindea înainte cu un dolar, să fie mai ușor pentru calcul: acest dolar în Federația Rusă acum este 70 de ruble, când face schimb, el obține pe mere 16 lei, dar anterior putea să obțină 17 lei. Iată de ce pentru noi e important să fie o depreciere a monedelor, o creștere a cursului dolarului față de leu și euro pentru a favoriza exporturile.

  Eu consider că aici Banca Națională, bine, ea e independentă, dar consider că trebuie să depreciem puțin moneda națională pentru a favoriza exporturile și a da un impuls economiei. Cred că BNM aici nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creștere a prețurilor, tarifelor la energia electrică, termică”, a sugerat șeful statului.

  Într-o postare pe pagina sa de Facebook, directorul executiv al Centrului Analitic Independente „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, menționează că „tonalitatea sună a indicație din partea unui politician aflat în fotoliu de președinte în ajun de alegeri pentru autoritatea monetară care trebuie să fie independentă de orice imixtiuni politice, mai ales în context electoral” și speră ca „BNM să nu devieze de la principiile de independență și să mențină și în continuare o politică monetară și valutară rezonabilă și echilibrată”.

  „Bunăstarea populației nu contează?”

  „Dodon se referă doar la exportatori care apelează la materia primă locală, care sunt, evident, beneficiarii neți ai deprecierii. Cum rămâne cu exportatorii care lucrează cu materie primă de import sau cu importatorii de produse care nu pot fi substituite de producătorii autohtoni? Cum rămâne și cu cei care au venituri și în lei dar obligații de plată în valută (ex: chiriași sau care au contractat credite în valută străină)?

  Bunăstarea populației/consumatorilor nu contează? Contează doar exportatorii de mere în Rusia?

  Pentru ce să ieși public cu așa afirmații, atunci când știm cu toții cât de frenetic poate reacționa populația care fuge rapid la casele de schimb valutar să scape de lei? Să nu uităm că funcția principală a BNM este de a menține stabilitatea prețurilor și nicidecum să manipuleze cursul valutar. Avem un regim flotant al cursului de schimb, ceea ce însemnă că leul fluctuează în funcție de cerere și ofertă, iar BNM intervine doar pentru a evita fluctuații exagerate. Și este unul din cele mai bune mecanisme macroeconomice care funcționează destul de bine în Moldova.

  Orice tentativă de imixtiune politică în acest regim se poate solda cu dezastru macroeconomic. Piața este un regulator mult mai bun, față de orice politician”, a conchis expertul.

  „Aprecierea leului este benefică pentru populație”

  În același timp, expertul economic Veaceslav Ioniță subliniază că „aprecierea leului este benefică pentru populație, deoarece avem o temperare a creșterii de prețuri, ceea ce în condiții de criză chiar este un colac de salvare pentru cei mai săraci”.

  „Un leu puternic afectează enorm producătorul autohton. Astfel, ei suportă pierderi enorme și pierd piețele de desfacere, atât în țară cât și peste hotare. Datorită cursului valutar, producția noastră este mai scumpă decât producția din Turcia și Ucraina, cu peste 20%, ceea ce face ca piața autohtonă să fie suprasaturată cu producție de import.

  Pe de altă parte, un leu puternic aduce pierderi enorme exportatorilor, în special celor care exportă în Rusia producție agricolă. Aceștia pierd în acest an 20% din veniturile lor din cauza cursului valutar. În condiții de criză economică și secetă, cursul valutar puternic este a treia lovitură primită de ei. În consecință, explică expertul, avem o situație fără precedent în istoria Republicii Moldova, când politicienii solicită public deprecierea valutei”, a explicat Ioniță.

  Reprezentantul IDIS „Viitorul” notează că „BNM a intervenit constant în ultimele luni pe piața valutară, procurând zeci de milioane de dolari lunar, pentru a nu permite apreciarea și mai puternică a leului moldovenesc. Dacă BNM nu intervinea, leul moldovenesc ar fi fost în prezent mult mai puternic”.

  „Dodon a atacat BNM, leul moldovenesc, securitatea financiară”

  Mișcarea Politică UNIREA a calificat declarațiile șefului statului drept „iresponsabile” și le-a condamnat.

  „Numai pentru o asemenea declarație a unui președinte trebuie declanșată procedura de suspendare și demitere a sa din funcție.

  Dodon a atacat Banca Națională, leul moldovenesc, securitatea financiară a RM, dar mai ales a lovit în cetățenii RM, în special în pensionari și bugetari, în medici și în profesori, în păturile sărace și social – vulnerabile.

  Deprecierea cu 10-20 % a leului înseamnă scăderea cu tot atât a puterii de cumpărare a populației și creșterea inflației – adică, oamenii, cu aceiași bani, vor putea cumpăra cu 20% mai puțin”, au transmis reprezentanții entității politice.

  „Nu m-am așteptat la așa propunere de la un economist”

  Totodată, deputatul PAS Dumitru Alaiba a numit ideea președintelui țării „proastă”, adăugând că „pentru oameni așa propunere înseamnă venituri reale în scădere, prețuri în creștere, tarife în creștere și, potențial, impozite în creștere. Nu m-am așteptat la așa propunere de la un economist”.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • publicitate electorală

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintele României l-a criticat aspru pe prefectul capitalei române pentru modul în care a gestionat situația din București, în legătură cu pandemia de Covid-19

  Președintele României Klaus Iohannis l-a criticat aspru pe prefectul Capitalei române, Gheorghe Cojanu, pentru modul în care a gestionat situația din București, care a trecut de rata de infectare de 3% la mia d…
  Președintele României l-a criticat aspru pe prefectul capitalei române pentru modul în care a gestionat situația din București, în legătură cu pandemia de Covid-19

  Candidata PAS, Maia Sandu, susține că va merge la dezbateri doar cu concurentul electoral Igor Dodon: „El este singurul oponent cu care vreau să mă bat”

  Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține repetat că va participa la dezbateri doar cu concurentul electoral, candidatul independent, susținut public de către PSRM, Igor Dodon. Ma…
  Candidata PAS, Maia Sandu, susține că va merge la dezbateri doar cu concurentul electoral Igor Dodon: „El este singurul oponent cu care vreau să mă bat”

  România a înregistrat într-o săptămână peste 25 500 de cazuri de COVID-19, cât în primele 4 luni de pandemie

  În intervalul 12-19 octombrie 2020, în România s-au înregistrat 25.502 de cazuri noi, reprezentând un nou record negativ săptămânal de la debutul epidemiei în ţara noastră. De asemenea, în acelaşi interval, la…
  România a înregistrat într-o săptămână peste 25 500 de cazuri de COVID-19, cât în primele 4 luni de pandemie

  Echipament de ventilare artificială, donat unui spital din capitală antrenat în tratarea pacienților cu COVID-19

  Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Palade”, antrenat în tratarea pacienților cu COVID-19, a beneficiat de o donație sub formă de ajutor umanitar, din partea unei instituții medicale private, în cadrul campanie…
  Echipament de ventilare artificială, donat unui spital din capitală antrenat în tratarea pacienților cu COVID-19

  Locuitorii capitalei pot solicita conectarea agentului termic deși sezonul de încălzire încă nu a început

  Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău au emis luni, 19 octombrie, o notă prin care informează că locuitorii capitalei pot solicita conectarea apartamentelor la sursa centralizată de încălzire, chiar da…
  Locuitorii capitalei pot solicita conectarea agentului termic deși sezonul de încălzire încă nu a început

  Cadrele didactice vor fi instruite cum să asigure siguranța online a elevilor în procesul educațional la distanță

  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării lansează sesiuni de formare a cadrelor didactice pentru implementarea „Reperelor metodologice privind securitatea și siguranța online a elevilor în procesul educațio…
  Cadrele didactice vor fi instruite cum să asigure siguranța online a elevilor în procesul educațional la distanță