Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Dodon spune că leul moldovenesc…

Dodon spune că leul moldovenesc ar trebui să fie depreciat. Experții economici și politicienii din opoziție îl contrazic: „A atacat securitatea financiară”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, economist de profesie, consideră că Banca Națională a Moldovei (BNM) „nu procedează corect”, întrucât leul moldovenesc ar trebui să fie depreciat „pentru a favoriza exporturile”. De cealaltă parte, unii experți economici și politicieni din opoziție îl contrazic, menționând că în urma unei deprecieri a monedei naționale ar avea de suferit cetățenii.

Fiind întrebat, în cadrul ediției din 18 septembrie a emisiunii sale online „Președintele răspunde”, de ce „cursul la rubla rusească e așa de mic față de leul moldovenesc”, acesta a declarat că va explica „nu ca economist”.

Dodon: „BNM nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creștere a prețurilor”

„În Federația Rusă, după ce s-a început criza, mai ales în legătură cu toate problemele economice, rubla s-a depreciat, adică a crescut cursul în Rusia. În Moldova, cu regret, cursul a scăzut, adică leul s-a întărit. Asta defavorizează exporturile. Omul cela când vinde un kg de mere în Federația Rusă, dacă îl vindea înainte cu un dolar, să fie mai ușor pentru calcul: acest dolar în Federația Rusă acum este 70 de ruble, când face schimb, el obține pe mere 16 lei, dar anterior putea să obțină 17 lei. Iată de ce pentru noi e important să fie o depreciere a monedelor, o creștere a cursului dolarului față de leu și euro pentru a favoriza exporturile.

Eu consider că aici Banca Națională, bine, ea e independentă, dar consider că trebuie să depreciem puțin moneda națională pentru a favoriza exporturile și a da un impuls economiei. Cred că BNM aici nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creștere a prețurilor, tarifelor la energia electrică, termică”, a sugerat șeful statului.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, directorul executiv al Centrului Analitic Independente „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, menționează că „tonalitatea sună a indicație din partea unui politician aflat în fotoliu de președinte în ajun de alegeri pentru autoritatea monetară care trebuie să fie independentă de orice imixtiuni politice, mai ales în context electoral” și speră ca „BNM să nu devieze de la principiile de independență și să mențină și în continuare o politică monetară și valutară rezonabilă și echilibrată”.

„Bunăstarea populației nu contează?”

„Dodon se referă doar la exportatori care apelează la materia primă locală, care sunt, evident, beneficiarii neți ai deprecierii. Cum rămâne cu exportatorii care lucrează cu materie primă de import sau cu importatorii de produse care nu pot fi substituite de producătorii autohtoni? Cum rămâne și cu cei care au venituri și în lei dar obligații de plată în valută (ex: chiriași sau care au contractat credite în valută străină)?

Bunăstarea populației/consumatorilor nu contează? Contează doar exportatorii de mere în Rusia?

Pentru ce să ieși public cu așa afirmații, atunci când știm cu toții cât de frenetic poate reacționa populația care fuge rapid la casele de schimb valutar să scape de lei? Să nu uităm că funcția principală a BNM este de a menține stabilitatea prețurilor și nicidecum să manipuleze cursul valutar. Avem un regim flotant al cursului de schimb, ceea ce însemnă că leul fluctuează în funcție de cerere și ofertă, iar BNM intervine doar pentru a evita fluctuații exagerate. Și este unul din cele mai bune mecanisme macroeconomice care funcționează destul de bine în Moldova.

Orice tentativă de imixtiune politică în acest regim se poate solda cu dezastru macroeconomic. Piața este un regulator mult mai bun, față de orice politician”, a conchis expertul.

„Aprecierea leului este benefică pentru populație”

În același timp, expertul economic Veaceslav Ioniță subliniază că „aprecierea leului este benefică pentru populație, deoarece avem o temperare a creșterii de prețuri, ceea ce în condiții de criză chiar este un colac de salvare pentru cei mai săraci”.

„Un leu puternic afectează enorm producătorul autohton. Astfel, ei suportă pierderi enorme și pierd piețele de desfacere, atât în țară cât și peste hotare. Datorită cursului valutar, producția noastră este mai scumpă decât producția din Turcia și Ucraina, cu peste 20%, ceea ce face ca piața autohtonă să fie suprasaturată cu producție de import.

Pe de altă parte, un leu puternic aduce pierderi enorme exportatorilor, în special celor care exportă în Rusia producție agricolă. Aceștia pierd în acest an 20% din veniturile lor din cauza cursului valutar. În condiții de criză economică și secetă, cursul valutar puternic este a treia lovitură primită de ei. În consecință, explică expertul, avem o situație fără precedent în istoria Republicii Moldova, când politicienii solicită public deprecierea valutei”, a explicat Ioniță.

Reprezentantul IDIS „Viitorul” notează că „BNM a intervenit constant în ultimele luni pe piața valutară, procurând zeci de milioane de dolari lunar, pentru a nu permite apreciarea și mai puternică a leului moldovenesc. Dacă BNM nu intervinea, leul moldovenesc ar fi fost în prezent mult mai puternic”.

„Dodon a atacat BNM, leul moldovenesc, securitatea financiară”

Mișcarea Politică UNIREA a calificat declarațiile șefului statului drept „iresponsabile” și le-a condamnat.

„Numai pentru o asemenea declarație a unui președinte trebuie declanșată procedura de suspendare și demitere a sa din funcție.

Dodon a atacat Banca Națională, leul moldovenesc, securitatea financiară a RM, dar mai ales a lovit în cetățenii RM, în special în pensionari și bugetari, în medici și în profesori, în păturile sărace și social – vulnerabile.

Deprecierea cu 10-20 % a leului înseamnă scăderea cu tot atât a puterii de cumpărare a populației și creșterea inflației – adică, oamenii, cu aceiași bani, vor putea cumpăra cu 20% mai puțin”, au transmis reprezentanții entității politice.

„Nu m-am așteptat la așa propunere de la un economist”

Totodată, deputatul PAS Dumitru Alaiba a numit ideea președintelui țării „proastă”, adăugând că „pentru oameni așa propunere înseamnă venituri reale în scădere, prețuri în creștere, tarife în creștere și, potențial, impozite în creștere. Nu m-am așteptat la așa propunere de la un economist”.