Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ S.A. „CET-Nord” solicită majorarea…

DOC S.A. „CET-Nord” solicită majorarea prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor. ANRE se convoacă miercuri în ședință

Societatea pe acțiuni „CET-Nord” solicită ajustarea prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor, potrivit unui document publicat marți, 29 noiembrie, pe site-ul Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE).

Astfel, S.A. „CET-Nord” cere aprobarea prețului pentru energia electrică produsă în valoare de 6 lei și 13 bani/kWh (fără TVA), adică cu 1,56 lei mai mult față de prețul în vigoare.

În plus, compania solicită aprobarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 3948 lei/Gcal (fără TVA) – o majorare cu 896 de lei.

Totodată, ANRE a anunțat pentru miercuri, 30 noiembrie, desfășurarea ședinței în cadrul căreia vor fi examinate și supuse spre aprobare proiectele de hotărâre privind prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea energiei electrice Nord”.

Solicitarea SA CET-Nord by Ziarul de Gardă on Scribd

Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) au solicitat ANRE majorarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice. Solicitările vin la nici o lună după ce ANRE a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie, majorarea tarifelor la energia electrică.

Astfel, potrivit documentelor publicate pe pagina web a ANRE, „Premier Energy”, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, solicită ANRE aprobarea prețului de 6,39 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual.

Totodată, FEE-Nord solicită ANRE majorarea prețului de la 4,81 lei/ kWh la 5,68 lei/kWh (fără TVA). Potrivit FEE-Nord, „actualizarea prețurilor reglementate a fost solicitată în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale care sunt determinate de majorarea cu 62,9% a tarifelor pentru serviciile de distribuție a energiei electrice prestate de S.A. „RED Nord” începând cu 18.11.2022, precum și de micșorarea volumelor de energie electrică furnizată în lunile octombrie, noiembrie 2022, și a volumului prognozat furnizat în luna decembrie 2022”.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 4,77 lei/kWh (fără TVA), iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA). Noile prețuri reglementate sunt aplicate din 4 noiembrie 2022.