Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Decizia CSJ în dosarul…

DOC Decizia CSJ în dosarul penal în care este vizat actualul administrator al firmei care gestionează Loteria Națională a Moldovei

Plamen Milanov, foto: infomarket.md

Curtea Supremă de Justiție a trimis la rejudecare dosarul în care administratorul firmei „NGM Company”, cea care gestionează Loteria Națională a Moldovei în cadrul unui parteneriat public-privat este învinuit de „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”. Anterior, Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău l-au achitat pe omul de afaceri.

ZdG a scris anterior că Plamen Milanov Stefanov este cetăţean bulgar, dar locuieşte de aproape 20 de ani în R. Moldova. În 2009, s-a căsătorit cu o cetăţeană a R. Moldova. În toată această perioadă, el a dezvoltat mai multe afaceri în domeniul medical, fiind administrator la şapte companii şi fondator sau cofondator la patru firme. Unele dintre acestea au câştigat, în ultimii ani, milioane de lei din contracte cu statul

„NGM Company” este firma care gestionează Loteria Națională a Moldovei. Contractul cu Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a fost semnat, în mai 2018, de către firma „NGM Company”, fondată la Chişinău, pe 12 aprilie 2018, de către „NGM SPC LIMITED” din Dubai. Compania din R. Moldova este administrată de cetăţeanul bulgar Plamen Milanov Stefanov, cel care a şi semnat contractul de parteneriat public-privat.

Plamen Milanov Stefanov este judecat în R. Moldova, împreună cu o cetăţeană a Rusiei, în baza art. 361, Cod Penal, „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”.

Conform sentinţei primei instanţe, acesta a fost învinuit de procurori că ar fi semnat o procură din numele altei persoane. El a pledat nevinovat, precizând în proces că „procura respectivă a fost eliberată cu scopul facilitării activităţii economice şi acest fapt nu a cauzat daune drepturilor şi intereselor persoanei sau firmei”.

În ianuarie 2018, instanţa i-a achitat pe ambii inculpaţi, Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința de achitare pe numele celor doi.

Doar că, la 2 iunie 2020, CSJ a decis să admită recursurile depuse de procuror, dar și de o altă parte din dosar și a trimis dosarul la rejudecare, la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost pronunțată integral la 3 iulie 2020.

Argumentele CSJ:

  • instanțele de fond și de apel nu au apreciat fiecare probă separat, din punct de vedere al pertinenței, concludenţei, utilității şi veridicității ei, iar toate probele în ansamblu – din punct de vedere al coroborării lor, cât şi în raport cu circumstanţele concrete în fapt şi în drept invocate în învinuire.
  • Prima instanţă nu a judecat fondul cauzei în conformitate cu rigorile prevăzute de lege şi a adoptat o hotărâre care nu cuprinde motive legale pe care se întemeiază soluţia, motivarea soluţiei contrazicând dispozitivul hotărârii.
  • instanța de apel nu a reacționat în modul prevăzut de lege asupra erorilor de drept comise de instanţa de fond şi, repetându-le întocmai, nu a desființat hotărârea contestată, cu rejudecarea pricinei potrivit regulilor generale pentru examinarea cauzelor în primă instanţă, menținând o sentinţă nemotivată şi neîntemeiată legal.
  • Împrejurările expuse atestă în mod lucid că ambele instanţe nu au judecat cauza penală în condițiile legii, deoarece au adoptat hotărâri care nu cuprind motive legale pe care se întemeiază soluţia, că instanţa de apel nu s-a pronunţat asupra tuturor motivelor invocate în apelurile declarate, şi că recursurile ordinare sunt întemeiate.

ZdG a scris despre acest dosar în februarie 2019. Atunci, Plament Milanov era achitat de prima instanță și era sigur că va fi achitat și de celelalte instanțe.

„Aşa cum corect aţi remarcat în întrebare, am fost achitat de prima instanţă şi sunt convins că voi fi achitat şi de a doua şi de a treia instanţă. Acest dosar a fost fabricat de fostul meu partener de afaceri (el este şi unicul martor pe dosar), care a dorit să-mi ia partea mea de business. Dacă veţi citi materialele dosarului, o să înţelegeţi că dosar „penal” nici nu există. În el nu există parte vătămată. Ba mai mult, în el nu-i vorba despre falsificarea unor documente de stat. Eu locuiesc şi lucrez în R. Moldova de mai bine de 18 ani. În această perioadă sper că am meritat încrederea tuturor partenerilor de business. Din acest motiv, mi-a fost propus să conduc proiectul legat de loterii în Moldova”, declara anterior pentru ZdG, cu referire la acest dosar, Plamen Milanov.