Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare – Ziarul de Gardă
 • Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare

  Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare
  18 octombrie 2021 | 09:50

  Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare, cumpărătorii din Europa şi Statele Unite fiind nevoiţi să aştepte mai mult mărfurile din cauza reducerii producţiei de către fabricile chineze, relatează Financial Times.

  Proprietarilor de fabrici din China şi clienţilor lor din întreaga lume li s-a spus să se pregătească ca întreruperea alimentării cu energie electrică să devină o parte a vieţii, în condiţiile în care preşedintele Xi Jinping vrea să reducă dependenţa celei de-a doua mari economii a lumii de cărbune, scrie news.ro.

  Lipsa carburanţilor a redus electricitatea furnizată gospodăriilor din nord-estul Chinei şi a provocat întreruperi ale activităţilor la fabricile din toată ţara.

  Cererea de energie creşte însă în continuare, pe fondul cererii record pentru exporturile chineze, iar problemele vor fi agravate de perspectiva temperaturilor scăzute în timpul iernii.

  În pofida valului de intervenţii ale guvernului condus de premierul Li Keqiang, producătorii chinezi şi multinaţionalele au fost îndemnate să sporească eficienţa energetică în fabricile lor şi să accelereze investiţiile în energie regenerabilă.

  Trueanalog Strictly OEM, o fabrică care produce difuzoare lângă Guangzhou, este emblematică pentru criza care deja loveşte exportatorii din cauza întreruperilor frecvente ale furnizării de electricitate.

  Proprietarul Philip Richardson a spus că compania sa se află într-o permanentă cursă de recuperare. ”Este efectul domino atunci când tăiaţi energia electrică: afectează direct adezivul folosit în linia de producţie, trebuie să resetăm, elimină 20-30% din productivitate din zi. . . Este într-adevăr o bătaie de cap “, a spus el.

  Will Jones, directorul operaţional al British Home Enhancement Trade Association, a declarat că o treime dintre membrii săi din sectorul bricolajului şi grădinăritului au raportat că furnizorii şi-au extins termenele de livrare.

  Efectul, a spus Jones, a fost o presiune inflaţionistă suplimentară şi o gamă mai largă de produse care lipsesc.

  „Acest lucru are un impact asupra unei situaţii deja foarte dificile pentru furnizorii cu constrângeri legate de disponibilitatea spaţiului pe navele portcontainere şi costuri în spirală”, a spus Jones.

  Guvernul chinez a adoptat o abordare pragmatică pe termen scurt pentru a aborda deficitul de energie, revenind la combustibili mai poluanţi, în pofida promisiunilor sale pe termen lung de a reduce utilziarea cărbunelui.

  În ultima săptămână, guvernul a ordonat extinderea rapidă a minelor de cărbune. De asemenea, a decretat reforme radicale ale pieţei, obligând toţi generatorii de energie pe cărbune să vândă pe piaţa angro, permiţând creşterea preţurilor la electricitate cu până la 20% şi ridicând plafoanele de preţ pentru unii mari utilizatori.

  Reformarea pieţei este un „pas uriaş” spre liberalizarea sectorului energetic, a declarat David Fishman, analist energetic la Grupul Lantau.

  Cu toate acestea, nu se preconizează că acţiunile guvernului vor pune capăt imediat întreruperilor alimentării cu energie electrică. Pe lângă tensiunile din sectorul imobiliar, lipsurile au adăugat o doză mare de incertitudine privind creşterea economiei chineze în trimestrul al treilea.

  Comparativ cuexpansiunea puternică de 7,9% în al doilea trimestru, prognozele economiştilor chestionaţi de Bloomberg variază de la un maxim de 5,8% la un minim de 4,5%.

  Multe dintre companii au fost cu adevărat surprinse de intensitatea ”penuriei ” de electricitate, a declarat Thomas Luedi expert în energie  la firma de consultanţă Bain în Shanghai.

  Luedi a adăugat că creşterea preţului energiei i-ar obliga rapid pe unii producători să reducă producţia.

  “Producătorii ineficienţi s-ar putea prăbuşi”, a spus el, dând ca exemplu producătorii siderurgici la scară mai mică.

  În Guangdong, cel mai mare centru de producţie din China, oficiali de rang înalţi au declarat că aproape 150.000 de companii au fost afectate luna trecută de lipsa de energiei.

  Oficialii din Guangdong au avertizat în privat că raţionalizările vor persista probabil. De asemenea, au încurajat companiile să îşi folosească propria producţie de energie electrică, ceea ce înseamnă probabil o utilizare şi mai mare a motorinei pentru producerea de energie electrică.

  O mulţime de companii se vor întoarce în aceste condiţii la utilizarea de generatoare, dintre care unele sunt ilegale.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  De mâine, R. Moldova introduce aplicarea dozei suplimentare și dozei booster de vaccin împotriva COVID-19

  Din 29 noiembrie curent, cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat în țară sau peste hotare vor avea posibilitatea să își administreze doza suplimentară sau doza booster de vaccin împotriva COVID-19. Astăzi, Mini…
  De mâine, R. Moldova introduce aplicarea dozei suplimentare și dozei booster de vaccin împotriva COVID-19

  Precizările ministrului Muncii și Protecției Sociale privind includerea, la pensionare, a perioadei de îngrijire a copilului la stagiul de cotizare

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari face precizări în legătură cu Legea privind majorarea vârstei de pensionare, votată de Parlament în primă lectură, după ce, în spațiul public s-a vehiculat…
  Precizările ministrului Muncii și Protecției Sociale privind includerea, la pensionare, a perioadei de îngrijire a copilului la stagiul de cotizare

  Peste 50 mii de doze de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna, au ajuns în R. Moldova

  Pe 27 noiembrie curent, R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna. E vorba de 50.400 de doze de vaccin, donate prin intermediul Platformei COVAX. Dozele de vaccin au fos…
  Peste 50 mii de doze de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna, au ajuns în R. Moldova