Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cea mai mare economie din…

Cea mai mare economie din Europa a intrat în recesiune

Germania a intrat în recesiune, după ce a înregistrat cea mai mare scădere economică trimestrială de la criza financiară din 2009, informează BBC.

Cea mai mare economie din Europa a avut o scădere de 2,2% în primele trei luni din 2020, după ce magazinele și activitățile economice au fost închise la mijlocul lunii martie de teama răspândirii epidemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, situația din Germania este mai bună decât cea a celorlalte economii mari din Europa. Franța a înregistrat în primul trimestru din 2020 o scădere de 5,8%, iar Italia de 4,7%. Germania a reușit să aibă o scădere mai mică decât a altor țări pentru că autoritățile au permis fabricilor și șantierelor să rămână deschise, dar și datorită pachetului de salvare uriaș alcăuit de guvern.

Economiștii se așteaptă la o scădere mai puternică în al doilea trimestru, pe măsură ce efectele stării de izolare vor deveni vizibile.

Economia germană era deja lipsită de strălucire înainte de debutul pandemiei, deoarece războiul comercial SUA-China a aruncat o umbră asupra activității, subliniază corespondentul nostru.

România are cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru din 2020

România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminară publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citată de Agerpres.

PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar Uniunea Europeană a înregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.

Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie – martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%)