Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Carburanții se ieftinesc. Noile prețuri…

Carburanții se ieftinesc. Noile prețuri la benzină și motorină afișate de ANRE

Sursa foto: Digi24

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți, valabile pentru ziua de marți, 20 septembrie 2022. Potrivit ANRE, marți, un litru de motorină va costa 26 de lei și 67 de bani, cu 23 de bani mai puțin comparativ cu ultimii indici, iar un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 24 de lei și 11 bani, cu trei bani mai puțin decât în ziua precedentă.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunța anterior că înregistrează o scădere constantă atât a valorilor pentru benzină, cât și pentru motorină.

„Scăderea prețurilor de comercializare a carburanților de către ANRE se datorează diminuării cotațiilor Platts, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor în condițiile în care Republica Moldova importă produsele petroliere în proporție de 100%”, anunța ANRE.

În același timp, se păstrează în continuare un nivel mai ridicat al cotațiilor la motorină în raport cu cotațiile pentru benzină. Potrivit ANRE, această tendință se explică prin „cererea tot mai mare pentru motorină din partea marilor consumatori și deficienților de ordin logistic cu care încă se mai confruntă industria petrolieră de pe continentul european”.

Responsabilii de la ANRE susțin că Agenția asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.