Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Banca Mondială va oferi R.…

Banca Mondială va oferi R. Moldova 50 de milioane de dolari pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii: „Proiectul va contribui la creșterea exporturilor moldovenești”

Banca Mondială va oferi R. Moldova 50 de milioane de dolari pentru a spori accesul la finanțare și competitivitatea la export a întreprinderilor moldovenești. Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat luni, 27 iunie, 50 de milioane de dolari, pentru finanțarea proiectului „Competitivitate pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii (ÎMM)” pentru țara noastră.

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, de finanțări vor beneficia o gamă largă de întreprinderi private, instituții publice, precum și exportatori noi și potențiali, direcți și indirecți. De asemenea, de acest proiect vor beneficia furnizorii de servicii de dezvoltare a afacerilor din R. Moldova. De asemenea, de granturi vor beneficia firmele deținute sau gestionate de femei, care au o probabilitate disproporționată de a exporta mai puțin decât firmele gestionate de persoanele de sex masculin, precum și mai multe dificultăți în obținerea unui împrumut.

„Proiectul privind competitivitatea ÎMM-urilor va contribui la digitalizarea inspecțiilor și serviciilor guvernamentale pentru întreprinderi, la simplificarea documentelor permisive și la îmbunătățirea infrastructurii naționale de calitate pentru a reduce sarcina de reglementare cu care se confruntă întreprinderile. Acesta va sprijini accesul la finanțare pentru întreprinderi prin intermediul garanțiilor de credit și va consolida capacitatea Fondului de garantare a creditelor. De asemenea, va sprijini dezvoltarea ÎMM-urilor și va spori competitivitatea exporturilor acestora”, se arată în comunicat.

Redresarea rapidă a R. Moldova a fost frânată din cauza războiului provocat de Rusia în Ucraina: se așteaptă ca acesta să aibă un impact substanțial, prin intermediul canalelor comerciale și al remitențelor, precum și a prețurilor ridicate la energie și a incertitudinilor financiare, menționează Banca Mondială.

„Piața forței de muncă a țării și-a revenit de la nivelul minim indus de COVID-19, dar rămâne slabă din punct de vedere structural, în timp ce se așteaptă ca poziția sa fiscală și externă să fie în continuare pusă la încercare. R. Moldova are o densitate scăzută a întreprinderilor mici și mijlocii, cu doar 13,5 ÎMM-uri la mia de locuitori în 2020. Un număr relativ mic de întreprinderi moldovenești exportă, în timp ce climatul investițional nu este încă pe deplin favorabil dezvoltării întreprinderilor, iar întreprinderile se confruntă cu provocări în ceea ce privește accesul la finanțare”, se mai arată în comunicat.

„Proiectul privind competitivitatea ÎMM-urilor va continua angajamentul de lungă durată al Grupului Băncii Mondiale cu autoritățile moldovenești în probleme de finanțare și dezvoltare a sectorului privat pe care l-am avut în ultimul deceniu. Proiectul este aliniat la strategia Guvernului de a sprijini dezvoltarea IMM-urilor și va contribui într-adevăr la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizare. De asemenea, va permite ÎMM-urilor să devină mai competitive și va facilita accesul lor la finanțare, ceea ce va contribui la creșterea exporturilor moldovenești și la crearea de locuri de muncă”, a declarat Inguna Dobraja, manageră de țară aa Băncii Mondiale pentru R. Moldova.

De la aderarea R. Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocate la peste 60 de operațiuni în această țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari. Domeniile de sprijin includ reforma de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrația fiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul de urgență COVID-19, agricultura, apa și canalizarea și energia.