Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Apelul Asociației Forța Fermierilor privind…

Apelul Asociației Forța Fermierilor privind blocarea activității agricultorilor moldoveni din stânga Nistrului: „Autoritățile secesioniste impun dur producătorii agricoli să se dezică de țara lor”

Sursa: gov.md

Asociația Forța Fermierilor cere implicarea „urgentă, responsabilă și competentă” a Biroului politici de reintegrare și a Guvernului pentru rezolvarea problemei fermierilor, care activează pe malul stâng al Nistrului, dar sunt sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Conform reprezentanților asociației, începând cu 17 ianuarie 2024 agricultorii din câteva sate din stânga Nistrului nu pot transporta materia primă pe malul drept.

„Dincolo de faptul că așa zise autorități ale Transnistriei le cer achitarea așa ziselor taxelor vamale în mărimea de 10-15 dolari per tonă de producția, fermierii sunt obligați să se înregistreze în pretinsul registru agenților economici din republica autoproclamată și să deschidă conturi în băncile transnistrene.

Cu alte cuvinte, autoritățile secesioniste impun dur producătorii agricoli, care activează în câmpul legal al R. Moldova, să se dezică de țara lor. La criza generală profundă, care i-a cuprins și pe agricultorii noștri din stânga Nistrului, s-au mai adăugat presiuni economice și politice din partea administrației din Tiraspol.

Cu părere de rău, fermierii din aceste localități nu simt implicarea suficientă din partea Biroului politici de reintegrare. Viceprim-ministru Oleg Serebrian doar pentru data de 25 ianuarie intenționează să discute situația cu agricultorii din satele respective. După întâlnirea cu așa zisul ministru afacerilor externe Ignatiev, șeful Biroului a vorbit foarte vag despre problema fermierilor”, se arată în comunicatul de presă emis de Forța Fermierilor.

Imposibilitatea transportării mărfii afectează starea financiară a întreprinderilor, „care și așa este una deplorabilă”, iar peste câteva săptămâni încep lucrările agricole și este nevoie de acces la terenuri după traseu Tiraspol – Camenca, mai notează sursa citată.

Astfel, Asociația Forța Fermierilor cere de la Guvern:

  • Organizarea în termenul proxim (maxim 3 zile) a unei întrevederi dintre viceprim-ministrul pe politici de reintegrare și fermierii care activează în stânga Nistrului, sub jurisdicția Republicii Moldova.
  • Elaborarea și implementare urgentă a mecanismului de sprijin financiar special al agricultorilor din satele amplasate în stânga Nistrului și aflate sub jurisdicția autorităților constituționale.
  • Negocierea promptă cu administrația din Tiraspol a problemei producătorilor agricoli și, după caz, aplicarea tuturor măsurilor economice necesare în raport cu regiunea transnistreană pentru anularea acestor abuzuri din partea așa ziselor autorități transnistrene.

În legătură cu informațiile circulate în spațiul public din regiunea transnistreană privind intenția de a impune proprietarii și persoanele ce prelucrează terenuri cu destinație agricolă din raionul Dubăsari la așa-numite plăți vamale cu caracter ilegal, Biroul politici de reintegrare a precizat joi, 18 ianuarie, că subiectul a fost pus în discuție la recenta reuniune în format 1+1 de la Tiraspol.

„Am avut convingerea că mesajul Chișinăului a fost auzit și înțeles. Reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost sesizat repetat, în scris, îndată după apariția acestei informații, cu solicitarea clarificării în termen restrâns a poziției pe acest subiect. Chișinăul îndeamnă Tiraspolul să renunțe la orice acțiuni cu caracter restrictiv ce vor limita libera trecere către terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, acțiune ce nu va conduce decât la creșterea tensiunilor dintre cele două maluri”, a comunicat Biroul.

În prezent, conform Chiținăului, 15 agenți economici din comunele Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia din raionul Dubăsari au stocate în depozite de producții cerealiere, aflate după traseul Tiraspol-Camenca, circa 957 de tone de porumb, 776 de tone de floarea soarelui, 766 de tone de grâu și 50 de tone de orz.

„Pe lângă limitarea de către Tiraspol a perioadei de transportate a acestui material semincer mai poate apărea și problema impunerii acestuia la plăți vamale ilegale la trecerea prin infrastructura neautorizată a posturilor de control ale Tiraspolului. Subiectul va fi discutat și în cadrul vizitei de lucru a vicepremierului pentru reintegrare în raionul Dubăsari, planificată pentru săptămâna viitoare”, a mai notat Biroul.

Autoritățile neconstituționale de la Tiraspol au anunțat la 9 ianuarie că planifică să introducă mai multe taxe și să revizuiască o serie de reglementări ce vizează agenții economici moldoveni, proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari și automobilele cu plăcuțe naționale în regiune. Măsurile sunt un răspuns la introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană de către Guvernul de la Chișinău, începând cu 1 ianuarie, și au menirea de a suplini bugetul transnistrean, care ar urma să aibă pierderi odată cu introducerea prevederilor noului Cod Vamal al Republicii Moldova și asupra regiuni.