Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE permite exportul de energie…

ANRE permite exportul de energie electrică: Producătorii locali pot să vândă surplusul de energie electrică în afara țării

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a abrogat Hotărârea privind interzicerea exportul energiei electrice din R. Moldova pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice. Hotărârea, care va permite producătorilor locali de energie electrică să o comercializeze în afara R. Moldova, a fost aprobată în cadrul ședinței ANRE din 3 februarie.

Potrivit reprezentanților ANRE, în decizia respectivă, Agenția a ținut cont de faptul că „Energocom” are asigurate cantitățile necesare de energie electrică, semnând cu producătorul Молдавская ГРЭС un contract de achiziționare a energiei electrice, cât și a contractelor cu furnizori din Romania, pentru acoperirea cererii de energie electrică ale furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune și ale operatorilor de sistem.

„În condițiile în care a fost instituită de către Guvern starea de alertă și în condițiile în care a fost înregistrat un deficit de energie electrică pentru consumatorii din R. Moldova, a fost necesar de a întreprinde toate măsurile posibile pentru a asigura că toată energia care este produsă local este furnizată către consumatorii din interiorul țării și, astfel, a fost votată hotărârea respectivă (privire la interzicerea exportului energiei).

La momentul actual, nu avem acele premise, deci se consideră oportun de a abroga Hotărârea 790 cu privire la interzicerea exportului energiei și de a le permite acelor producători, exportatori care au surplus de energie să-l comercializeze în afara R. Moldova”, a spus raportorul Ștefan Seracuța.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării, dar poate fi contestată la autoritatea emitentă, în termen de 30 de zile de la notificarea acesteia, a adăugat Ștefan Seracuța.

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat hotărârea privind interzicerea exportului energiei electrice din R. Moldova pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice, pe 13 octombrie 2022.

Interdicția respectivă a fost impusă urmare a sistării exportului energiei electrice către UE și R. Moldova de către Ucraina, din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice. Reprezentanții ANRE menționează că la acel moment R. Moldova importa din Ucraina 30% din totalul energiei electrice consumat.

S.A. Energocom a semnat pe 3 decembrie 2022 contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie. Astfel, malul drept achiziționează energie electrică în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom.