Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ajutorul social pentru perioada rece…

Ajutorul social pentru perioada rece a anului ar putea fi acordat mai multor familii defavorizate. Proiectul, examinat de Comisia protecție socială

Venitul mediu lunar garantat utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului urmează a fi majorat. Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat, în ședința de miercuri, 17 noiembrie, modificarea Legii cu privire la ajutorul social.

Proiectul prevede majorarea multiplicatorului pentru venitul mediu lunar garantat, de la 2,2 la 2,6, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului.

Astfel, va fi majorat cu 478,4 lei venitul minim lunar garantat, de la 2631,2 lei până la 3109,6 lei, în baza căruia familiile defavorizate pot solicita ajutor pentru perioada rece a anului.

De ajutor pentru perioada rece a anului urmează să beneficieze aproximativ 214 mii de familii defavorizate. Ulterior, Guvernul urmează să modifice și cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului, prin majorarea acestuia de la 500 lei până la 700 lei, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022.

În contextul noilor reglementări, va fi necesară alocarea suplimentară a mijloacelor financiare din bugetul de stat în volum de circa 43,4 mil. lei pentru o lună și circa 173,6 mil. lei pentru patru luni (decembrie 2021-martie 2022).

Proiectul de lege urmează a fie supus dezbaterilor și aprobării în ședința plenară a Parlamentului.

În contextul majorării tarifelor la utilități (energie electrică, gaze, lemne, cărbune), Cabinetul de miniștri a aprobat la 10 noiembrie, proiectul Hotărârii de Guvern prin care va fi extinsă acoperirea Programului de ajutor social. În urma acestor modificări, potrivit Guvernului, încă 86 000 de familii defavorizate vor beneficia de prestație pentru perioada rece a anului, în perioada noiembrie 2021-martie 2022.