Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   12 companii din R. Moldova…

12 companii din R. Moldova vor putea exporta fructe și legume în Rusia

Sursa foto: agrobiznes.md

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor” a anunțat că începând cu 5 decembrie alte 12 companii din R. Moldova vor putea exporta fructe și legule în Federația Rusă.

Potrivit „Rosselhoznadzor” este vorba despre: SRL MIRA-FAUR, SRL «KSALEX-DEN», Velfruct-Prim SRL, Casa de Comert «PROAGRO-HERMES» SRL, C.A.P. «PRIMA-NICATIM», «RED APPLE» SRL, BIOPRODUCT GROUP SRL, S.C. «David-Agro» SRL, SRL «FERAN&CO», «VINITARG-B» SRL, «KYSE GROUP» SRL, VAMILAGRO-TOP SRL.

Pe 7 octombrie 2022, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor” anunța că a fost reluat importul în Federația Rusă a fructelor și legumelor moldovenești doar din raionul Orhei. Atunci, Daniela Turculeț, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a declarat pentru ZdG că aceasta este o „decizie unilaterală și nu a fost consultată cu MAIA și nici cu ANSA”.

Ulterior, „Rosselhoznadzor” a anunțat că alți patru producători agricoli din raionul Orhei vor putea exporta fructe și legume în Federația Rusă: SRL „Agro-Denisimus”, SRL „Lauragro”, SRL „Odl-Agro” și GT „Josan Maxim Andrei”.

Pe 1 decembrie Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor” a anunțat că din 2 decembrie reia importul de fructe și legume de la alte 20 de întreprinderi din R. Moldova.

În luna august, Rosselhoznadzor a limitat importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.

Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, motivul introducerii restricțiilor a fost „depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase” în produsele moldovenești care intră în Rusia.